Finlanda ia măsuri pentru a restricţiona accesul solicitanţilor de azil la graniţa cu Rusia

Poliţia de frontieră finlandeză (Getty Images)
Redacţia
22.05.2024

Guvernul finlandez a introdus marţi în Parlament un proiect de lege care ar permite autorităţilor să respingă solicitanţii de azil la graniţa ţării cu Rusia, un anunţ care vine la câteva luni după ce Helsinki a închis pentru prima dată frontiera sa estică din cauza unui aflux de solicitanţi de azil despre care spune că a fost organizat de Moscova, relatează The Moscow Times.

Finlanda şi-a închis graniţa cu Rusia în decembrie din cauza sosirii a mii de persoane care solicitau azil în ţară, după cum afirmau atunci autorităţile. Helsinki a acuzat Kremlinul că i-a încurajat pe solicitanţii de azil să treacă graniţa comună într-o manevră de destabilizare.

În aprilie, autorităţile finlandeze au prelungit închiderea "până la noi ordine", adăugând că nu au observat nicio schimbare în comportamentul Rusiei "care să ne determine să concluzionăm că situaţia s-a schimbat în mod semnificativ".

Săptămâna trecută, premierul finlandez Petteri Orpo a declarat că, potrivit "serviciilor de informaţii", încă mai există mii de "migranţi" în apropierea frontierei cu Rusia, aşteptând redeschiderea acesteia.

Proiectul de lege propus marţi ar permite poliţiştilor de frontieră finlandezi să refuze solicitanţii de azil - cu excepţii limitate - până la o lună la un moment dat, în situaţiile în care suveranitatea şi securitatea naţională a ţării sunt considerate a fi ameninţate de un stat străin.

Orpo a declarat că proiectul de lege, dacă va fi promulgat, ar ajuta la gestionarea migraţiei "instrumentalizate" şi ar "contracara presiunea exercitată asupra Finlandei".

Restricţiile propuse ar necesita aprobarea preşedintelui finlandez.

Pentru a deveni lege, proiectul de lege are nevoie de un vot cu o majoritate de cinci şesimi în parlament. Odată aprobate, restricţiile ar urma să fie în vigoare un an.

Legislaţia a fost adoptată în grabă din cauza îngrijorării guvernului finlandez că numărul solicitanţilor de azil va creşte odată cu apariţia vremii calde, potrivit postului public de televiziune Yle.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor