"Financial Times": Traian Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români

Preşedintele României, Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
31.07.2012

Traian Băsescu, care este vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români. Pe de altă parte, în loc să interfereze în diverse instituţii, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă "Financial Times" (FT) într-un editorial publicat în ediţia online de luni.

Lupta pentru putere de la vârful scenei politice româneşti a atins punctul culminant la sfârşitul săptămânii, relevă (FT) în editorialul intitulat „Votul de la Bucureşti”.

„În timp ce se aşteaptă ca preşedintele să-şi păstreze postul, poziţia sa a fost slăbită de cele şapte milioane de voturi - reprezentând 87% din total - împotriva sa", explică FT. Publicaţia a precizat că prezenţa de aproximativ 46% se află sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constituţională pentru validarea referendumului.

„Cele două părţi ar trebui să arate că şi-au învăţat lecţia după vot”, îndeamnă prestigioasa publicaţie.

Totodată, referendumul a fost perceput ca o „încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”.

Această percepţie şi decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură mai prietenoasă „sună a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui să le evite”, relevă FT.

„În loc să se amestece în instituţiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei”, mai îndeamnă publicaţia.

„În ceea ce îl priveşte pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetăţenilor săi", continuă FT.

„Deşi acuzaţiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, preşedintele nu a acţionat întotdeauna în mod neutru, aşa cum cere Constituţia. Traian Băsescu a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, mai precizează FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor