Filat propune organizarea unei şedinţe comune a guvernelor R. Moldova şi Bulgariei

Premierul moldovean Vlad Filat.
Premierul moldovean Vlad Filat. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, aflat în vizită la Sofia, a evocat în cursul discuţiilor cu omologul său bulgar Boiko Borisov posibilitatea organizării unei şedinţe comune a guvernelor celor două ţări.

De asemenea, delegaţia Republicii Moldova la Sofia a semnat un Acord interguvernamental privind cooperarea în domeniul situaţiilor excepţionale. Documentul prevede crearea unui sistem de legături pentru prevenirea şi lichidarea consecinţelor dezastrelor naturale.

Oficialii au făcut o evaluare a relaţiilor bilaterale moldo-bulgare, ambele părţi pledând pentru intensificarea cooperării economice, culturale, în domeniul educaţiei şi umanitare.

"Contăm în continuare pe sprijinul Bulgariei în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi aşteptăm vizita premierului Boiko Borisov în ţara noastră. Sperăm să organizăm cu această ocazie o şedinţă comună a guvernelor de la Chişinău şi Sofia, fapt care ar permite proiectarea unor acţiuni importante comune ce vizează relaţiile bilaterale şi internaţionale", a declarat Vlad Filat într-o conferinţă de presă.

La rândul său, premierul bulgar a remarcat paşii fermi făcuţi de Republica Moldova pe calea integrării europene. "Vreau să mulţumesc şi pentru ceea ce se face în raionul Taraclia, în mod special pentru angajamentul luat, astfel, încât Universitatea de la Taraclia să devină una regională, pentru ca tinerii şi din alte regiuni ale ţării să poată face studii la aceasta instituţie", a subliniat Boiko Borisov.

Totodată, premierul bulgar a apreciat creşterea numărului turiştilor moldoveni în staţiunile bulgare.

Premierul de la Sofia a atras atenţia investitorilor bulgari asupra facilităţilor care le oferă Republica Moldova în plan investiţional, de export a mărfurilor în Federaţia Rusă, precum şi existenţa celor două zone economice libere din Taraclia.

În a doua jumătate a zilei, premierul va avea întrevederi cu Rosen Plevneliev, preşedinte al Republicii Bulgaria, şi Ţeţka Ţaceva, preşedintele Parlamentului de la Sofia.

Filat va mai avea întâlniri cu studenţii moldoveni ce studiază la Universitatea de Stat „Sf. Kliment Ohridski”, precum şi cu reprezentanţii Asociaţiei moldoveneşti „Plai natal”.

De asemenea, el va depune flori la Monumentul Soldatului Necunoscut.

Vizita intervine la o săptămână după ce guvernul de la Chişinău a reluat finanţarea pentru comunitatea bulgară din Taraclia, relatează Sofia News Agency. Guvernul bulgar a salutat această "decizie europeană".

La sfârşitul lunii martie, minoritatea bulgară din Taraclia s-a plâns guvernului de la Sofia şi diplomaţilor străini de la Chişinău că se confruntă cu "măsuri discriminatorii fără precedent" din partea autorităţii centrale.

Etnicii bulgari erau alarmaţi de decizia guvernului de a suspenda finanţarea de stat pentru regiune.

Ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a subliniat că reluarea finanţării va permite funcţionarea normală a institutuţiilor educaţionale, spitalelor şi întregii comunităţi din Taraclia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor