Fidesz pierde alegerile locale în Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek Stf/AFP/Getty Images)

Partidul Fidesz al premierului maghiar Viktor Orban a suferit pierderi masive la alegerile locale de duminică.

Candidaţii opoziţiei au câştigat Primăria Budapestei şi se anticipează că vor câştiga în 10 dintre cele mai mari 23 de oraşe ale ţării. În 2014, opoziţia a câştigat doar în trei circumscripţii.

Fidesz, care a câştigat toate alegerile majore din 2010, şi-a menţinut dominaţia în oraşe şi oraşele mai mici şi, mai ales, în zonele rurale.

Cu toate acestea, la Budapesta, unde Fidesz s-a confruntat de multă vreme cu mai multă rezistenţă decât în oricare altă parte a ţării, candidatul din opoziţie Gergely Karacsony, fost primar al unui sector al Budapestei, a obţinut victoria cu sprijinul a cinci partide - de stânga, liberale şi verzi.

Din procentul de 90,5% al voturilor numărate, Karacsony are 50,8%, faţă de 44,2% al lui Istvan Tarlos, care şi-a acceptat înfrângerea.

Karacsony a lăudat cooperarea strânsă dintre mai multe partide de opoziţie, spunând că aceasta este singura cale de a câştiga alegerile parlamentare din 2022.

Tarlos, fost primar al unuia dintre cele 23 de sectoare ale capitalei, conducea Budapesta din 2010. Nominal independent, a condus cu sprijinul lui Fidesz şi aliatului său mai mic, creştin-democraţii.

În ciuda mesajelor aparent calde după vot, Orban a susţinut în timpul campaniei că nu va fi înţelept, ba chiar „sinucigaş” aşa cum a afirmat unul dintre aliaţii săi, ca oraşele să aleagă candidaţii de opoziţie.

Campania electorală a fost marcată de scandalurile vizând unii politicieni, o noutate în Ungaria.

Cele mai comentate au fost scandalurile sexuale lansate despre doi primari, unul de la Fidesz - gimnasta Zsolt Borkai (fostă campioană olimpică) - şi unul din opoziţie, Tamas Wittinghoff, liderul unui oraş din apropierea Budapestei.

Scandalul lui Borkai a lovit vizibil popularitatea partidului Fidesz şi a lui Orban personal, mai ales că acesta s-a portretizat drept un apărător al culturii creştine europene şi al valorilor tradiţionale.