Fenomenul anexării Basarabiei la Imperiul Ţarist comemorat la Călăraşi

Comemorarea fenomenului anexării Basarabiei la Imperiul Ţarist în anul  1812, Biblioteca Publică Raională Călăraşi ”Grigore Vieru”
Comemorarea fenomenului anexării Basarabiei la Imperiul Ţarist în anul 1812, Biblioteca Publică Raională Călăraşi ”Grigore Vieru” (The Epoch Times)

La 16 mai 2012 s-au împlinit 200 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti în urma căruia Principatul Moldovei a fost scindat în două, iar partea Moldovei din stânga Prutului, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Rus. Acest eveniment istoric a determinat, în mare măsură, soarta întregului popor român iar consecinţele se resimt şi astăzi.

Cu această ocazie, în incinta Bibliotecii Publice Raionale Călăraşi ”Grigore Vieru” a avut loc o masă rotundă cu tematica ”Istoria Basarabiei de la 1812”, având motto-ul ”Nici harta ca-n alte dăţi, Din Nistru până-n Tisa…”. Ca moderator al acestei acţiuni a fost Sergiu Cojocaru, şeful Direcţiei Cultură a raionului Călăraşi.

La evenimentul care a fost deschis cu un cuvânt de salut de către Galina Agafiţa, directorul Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru”, au participat Viceprimarul oraşului Călăraşi – Vladimir Susarenco, invitatul special Ion Ţurcanu – doctor în istorie, reprezentantul Direcţiei Generale Învăţământ, Tineret şi Sport – Erezanu Mihai, profesorii de istorie şi elevii liceelor ”Ion Creang㔺i ”Mihail Sadoveanu”, precum şi al Colegiului Pedagogic din Călăraşi.

Cu o doleanţă important i-a salutat pe cei prezenţi şi Şeful Direcţiei Cultură, exclamând: ”Este foarte bine să se cultive patriotismul tinerilor încă din licee. Este foarte important să cunoască adevărul istoriei ţării noastre şi să respecte identitatea naţională. Păcat că există politicieni care nu cunosc istoria adevărată…”

În contextul tematicii abordate, a luat cuvântul şi invitatul special Ion Ţurcanu, doctor în istorie, care a salutat publicul precizând că ”Tema de astăzi este o temă generoasă şi vom vorbi despre fenomenul din 1812, după următorul plan divizat în două părţi: aspectul istoric şi comemorarea”.

Cu privire la aspectul istoric, Ion Ţurcanu a relatat în mod deosebit evoluţia evenimentele în ordine cronologică evidenţiind consecinţele actului anexării Basarabiei la Imperiul Rus. ”Acest fenomen a avut o influenţă negativă asupra ţărilor române, generând pierderi economice mari şi mutarea frontierei ruseşti, fapt ce a însemnat conferirea drepturilor largi Rusiei asupra teritoriului român. Pentru Basarabia cele mai grave consecinţe au fost colonizarea şi rusificarea regiunii, fapt ce-l resimţim enorm şi astăzi…”, a menţionat Ion Ţurcanu.

Ulterior prezentărilor au avut loc dezbateri pe tema abordată, punându-se diverse întrebări, la care invitatul special a oferit răspunsuri vaste precizând ”felul cum vorbeşti arată cum gândeşti. Să ştiţi fiecare îşi construieşte propria viaţă…”.

Precizăm că în toată republica au fost organizate diverse acţiuni întru comemorarea a 200 de ani anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, fenomen resimţit şi în ziua de azi.