Farage câştigă alegerile europene în Marea Britanie. Partidele pro-UE obţin rezultate semnificative

Politicianul britanic Nigel Farage
Politicianul britanic Nigel Farage (Getty Images)

Partidul Brexit condus de Nigel Farage a câştigat alegerile europene din Marea Britanie, însă rezultate semnificative au obţinut şi democraţii liberali pro-UE, în condiţiile în care alegătorii şi-au înăsprit poziţia după trei ani de impas politic, potrivit Euronews.

Atât conservatorii de la guvernare cât şi principalul partid din opoziţie, cel al laburiştilor, au suferit pierderi importante, pierzând majoritatea locurilor deţinute de la ultimele alegeri.

De asemenea, a avut loc o creştere a sprijinului şi pentru partidele naţionaliste pro-UE, în special în Scoţia, unde partidul Partidul Naţional Scoţian (SNP) este la un pas de a obţine 3 din cele 6 locuri disponibile în Scoţia pentru Parlamentul European - o creştere cu un loc comparativ cu alegerile din 2014.

În cel puţin două regiuni, conservatorii nu au câştigat niciun loc, fiind pedepsiţi de alegătorii pro-Brexit pentru eşecul lor de a scoate Marea Britanie din UE aşa cum au promis – un eşec care a forţat-o săptămână trecută pe Theresa May să îşi anunţe data demisiei din funcţia de premier.

Laburiştii înfruntă reacţii ostile din cauza unei politici ambigue care a făcut ca partidul să fie divizat cu privire la susţinerea sau respingerea unui nou referendum care ar putea bloca Brexitul.

În nord-estul Marii Britanii, Partidul Brexit a obţinut 39% dintre voturi. Partidul lui Farage, care are o vechime de doar câteva săptămâni, a obţinut majoritatea voturilor care au mers la fostul său partid, UKIP, în 2014.

Democrat liberalii, a căror campanie s-a bazat pe oprirea Brexitului, au obţinut 17% dintre voturi, mai mult decât dublul voturilor obţinute la ultimele alegeri.

Marea Britanie a participat la aceste alegeri europene deoarece încă este membru al blocului, însă parlamentarii aleşi vor rămâne în Parlamentul European doar până la materializarea Brexitului, al cărui nou termen limită a fost stabilit recent pentru 31 octombrie.

După ce Parlamentul britanic a respins de trei ori acordul pentru Brexit, May a anunţat vineri că va demisiona din funcţia de lider al Partidului Conservator în 7 iunie. Noul premier al Marii Britanii va fi câştigătorul cursei pentru înlocuirea lui May la şefia partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe