Guvernul contestă la CCR legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Guvernul Cioloş a sesizat sâmbătă Curtea Constituţională a României cu privire la legea prin care aleşii locali ar urma sa primească pensii speciale de până la 6.000 de lei pe lună.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
27.12.2015

Potrivit comunicatului remis de Guvern, sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

"În forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, şi tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca şi impactul asupra bugetului de stat.", informează Guvernul.

Reamintim că Senatul a adoptat, la începutul săptămânii trecute, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind acordarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Senatorii PNL au ieşit din sală înaintea votului în semn de protest.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din îndemnizaţia brută lunară.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi va fi suportată de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

În baza acestei legi, ce a stârnit critici vehemente din partea societăţii civile, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei. Printre beneficiarii acestei legi s-ar putea număra şi Liviu Dragnea sau foştii edili Sorin Oprescu, Marian Vanghelie, Andrei Chiliman etc. dacă nu sunt condamnaţi definitiv, condamnarea definitivă la închisoare fiind unicul criteriu în bâza căruia foştii aleşi sunt tăiaţi de la pensiile menite să răsplătească eforturile lor ca aleşi locali.

Merită menţionat că excluderea de pe lista beneficiarilor de pensii speciale se aplică numai în cazul în care condamnarea definitivă survine ca urmare a săvârşirii infracţiunii în calitatea oficială de ales local. Mai mult, potrivit Gândul.info, nu sunt incluse infracţiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.

Mai amintim că legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali a fost adoptată la scurtă vreme după ce parlamentarii şi-au votat o lege vizând pensii speciale şi pentru ei înşişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor