Fără coeziune nu există solidaritate în Europa, consideră Viktor Orban

Premierul ungar, Viktor Orban. (THIERRY CHARLIER / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2012

Premierul ungar, Viktor Orban, a fost primit vineri, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, după ce a participat la Conferinţa ”Prietenii Coeziunii”, organizată la Palatul Parlamentului.

”Viktor, mă bucur să te văd la Bucureşti”, l-a întâmpinat preşedintele pe premierul de la Budapesta, exprimându-şi speranţa că reuniunea de la Palatul Parlamentului a fost ”o întâlnire bună” în pregătirea Consiliului şi a bugetului.

”Chiar mai mult de atât. O întâlnire foarte bună, organizată bine, la fel şi coordonarea, iar chestiunea este extraordinar de importantă. Bineînţeles că este vorba de buget, pentru că am discutat cum ar trebui să fie cheltuiţi banii în UE în următorii ani. Dar este vorba şi de viitorul Uniunii Europene. Pentru că dacă nu este coeziune, Europa nu mai are inimă, întrucât coeziunea este întruchiparea solidarităţii”, a răspuns Orban.

Premierul ungar a mai declarat că ”întreaga arhitectură ar putea avea probleme fără politica de coeziune” şi a felicitat România pentru organizarea acestei conferinţe. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că această întâlnire ”va genera o poziţie unică privind Consiliul, pentru că fiecare guvern are propria opinie”.

Premierul Victor Ponta nu a avut programată vineri o întâlnire bilaterală cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, surse oficiale precizând pentru NewsIn că o astfel de întrevedere nu a fost solicitată de nici una dintre părţi, deşi săptămâna trecută Ponta anunţa că vor discuta la această reuniune.

Premierul României a avut vineri întâlniri bilaterale cu omologii săi din Bulgaria, Slovacia şi Lituania, însă nu şi cu prim-ministrul Ungariei.

O astfel de întâlnire nu a avut loc, întrucât nici partea română, nici cea ungară nu au solicitat oficial o întrevedere bilaterală între cei doi premieri, au explicat surse oficiale. Potrivit acestora, iniţial Victor Ponta a dorit să aibă o astfel de întrevedere, dar ulterior s-a răzgândit, în contexul declaraţiilor făcute de oficialii maghiari pe problema înhumării rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef pe teritoriul României.

Premierul Ponta va explica, în cadrul unei conferinţe de presă, de ce nu s-a întâlnit cu oficialul Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor