Expert militar dă un verdict sumbru pentru soldaţii lui Putin: Nu vor rezista mai mult de 90 de zile în Ucraina

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)

Armata rusă mai poate rezista doar aproximativ 90 de zile în Ucraina înainte ca forţele şi echipamentele sale să fie prea epuizate pentru a mai continua, a declarat, pentru Newsweek, un expert militar.

Sean Spoonts, redactor-şef al SOFREP, o instituţie media axată pe ştiri militare, a declarat că forţele preşedintelui rus Vladimir Putin au consumat deja o parte considerabilă din arsenalul lor de la începutul războiului. De asemenea, el a precizat că Rusia se confruntă cu dificultăţi în refacerea echipamentelor şi vehiculelor militare din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare şi a sancţiunilor economice occidentale severe.

După ce iniţial a estimat că Rusia are la dispoziţie trei luni înainte de a decide că trebuie să îşi reducă pierderile, Spoonts a afirmat că această cifră ar putea fi prea mare:

„Cred că ruşii nu ar putea merge mai departe de 90 de zile. La ritmul de sângerare prin care trec acum, 90 de zile ar putea fi prea mult.”

Spoonts a susţinut că dovada că trupele şi arsenalul Rusiei sunt în suferinţă poate fi văzută prin modul în care unităţi şi echipamente au fost mutate recent de la graniţa Rusiei cu Mongolia, situată la mii de kilometri distanţă de front, şi plasate în Ucraina.

„Asta este disperare”, a continuat expertul.

Armata rusă a suferit un număr mare de victime în conflictul terestru, în timp ce forţele sale navale s-au chinuit pe apele Mării Negre. Chiar şi forţele aeriene ale Rusiei, despre care unii experţi au considerat că ar fi un factor dominant în obţinerea unei victorii rapide a Moscovei în Ucraina, nu au reuşit să stabilească o superioritate aeriană.

De-a lungul conflictului, Putin a avertizat în repetate rânduri NATO să nu intervină, mergând chiar până la a atenţiona că orice ţară care va oferi Ucrainei capacitatea de a ameninţa strategic Rusia va fi pedepsită cu represalii “fulgerătoare”. Având în vedere pagubele suferite deja de forţele sale, Spoonts a declarat că nu crede că Putin ar putea ridica o mare provocare în cazul în care s-ar angaja în luptă cu NATO.

„NATO i-ar măcelări. Şi ar face-o mai ales cu mijloace aeriene”, a adăugat Spoonts.

De asemenea, expertul a declarat că SUA ar putea avea la dispoziţie într-o săptămână între 200 şi 300 de avioane militare pentru a lovi Rusia. Puterea de foc americană, combinată cu armatele din Polonia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, ar oferi NATO o „forţă de luptă formidabilă”, iar Rusia nu ar face faţă.

Miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat, în timpul unei audieri a Subcomisiei pentru Credite a Camerei Reprezentanţilor, că el crede că Putin nu ar dori un conflict direct cu forţele puternice ale NATO.

„Dacă Rusia decide să atace orice naţiune membră a NATO, atunci se schimbă jocul. Dar dacă vă uitaţi la calculele lui Putin, părerea mea este ca Rusia nu vrea să atace alianţa NATO”, a precizat Austin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe