Joe Biden dă de înţeles că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei: „Avem un angajament în acest sens”

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Preşedintele american Joe Biden a afirmat, joi, că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. „Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat Joe Biden într-o discuţie cu electoratul din Baltimore, transmisă la CNN.

Declaraţia neaşteptată a lui Biden în faţa unui public larg, un forum neobişnuit pentru anunţuri atât de importante privitoare la politica externă, survine după ce, cu câteva săptămâni în urmă, locatarul Casei Albe a stârnit confuzie afirmând că într-o conversaţie telefonică avută cu liderul comunist Xi Jinping a discutat "acordul" pentru Taiwan, fără să dea detalii.

China consideră insula Taiwan parte a teritoriului său, deşi naţiunea are monedă proprie, sistem politic democratic, politică externă bine definită şi PIB-ul său per capita este mult mai mare decât cel al Chinei. Taiwanul a fost fondat de generalul naţionalist Chan Kai Shek, care s-a refugiat pe insulă după ce a fost înfrânt de miliţiile comuniste conduse de Mao Tsedun, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în care Shek a luptat împotriva invaziei japoneze în China.

Viitorul ambasador la Beijing Nicholas Burns a declarat, săptămâna aceasta, că lumea „nu trebuie să aibă încredere în China” în privinţa Taiwanului şi a recomandat suplimentarea tranzacţiilor de armament cu insula pentru a-i consolida apărarea.

Burns a exprimat opinia în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, unde era audiat pentru confirmare. El a denunţat, de asemenea, recentele incursiuni chineze în zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze, spunând că sunt „reprobabile”.