“Darth Vader al Braziliei” blochează conturile bancare ale Starlink pe măsură ce războiul acestuia cu Musk se intensifică

Elon Musk (Peter Parks / AFP / Getty Images)
Redacţia
30.08.2024

La o zi după ce judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a Braziliei a ameninţat că va suspenda platforma de social media X dacă Elon Musk nu numeşte un nou reprezentant legal în 24 de ore, judecătorul - supranumit de Musk "Darth Vader al Braziliei” - a emis o somaţie împotriva companiei, potrivit Zero Hedge.

Astăzi, el a blocat conturile financiare ale Starlink Holdings, deţinută de Musk, din cauza absenţei unui avocat.

Potrivit lui Moraes, companiile sunt un "grup economic de facto" comandat de Musk.

La 18 august, Moraes a sancţionat conturile bancare ale X pentru a garanta plata amenzilor impuse de justiţia braziliană pentru refuzul de a cenzura conţinutul, relatează Metropoles.

Potrivit informaţiilor publicate de G1 şi confirmate de Metropoles, consilierii din cabinetul ministrului Alexandre de Moraes au declarat că o altă companie aflată sub conducerea lui Musk în ţară, Starlink Holding, responsabilă de vânzarea de servicii de internet prin satelit, a avut, de asemenea, finanţele blocate.

Toţi managerii Starlink din Brazilia au primit notificări şi au fost somaţi să răspundă pentru valorile datorate justiţiei braziliene de către reţeaua X.

În replică, Musk l-a numit pe Moraes dictator şi a spus că "această imagine cu tine în închisoare va fi reală. Ţineţi minte cuvintele mele".

La începutul acestei luni, Moraes a ordonat o anchetă asupra lui Musk după ce miliardarul a promis să sfideze un ordin judecătoresc ca parte a unei anchete în curs de desfăşurare privind conturi de social media care ar fi răspândit dezinformări şi discursuri de instigare la "ură".

"Comportamentul flagrant de obstrucţionare a justiţiei braziliene, incitarea la crimă, ameninţarea publică cu nerespectarea ordinelor judecătoreşti şi lipsa de cooperare din partea platformei sunt fapte care nu respectă suveranitatea Braziliei", a scris de Moraes.

În timp ce X a declarat iniţial că se va conforma, blocând anumite conturi populare în Brazilia - Musk a spus o oră mai târziu, după publicarea "TWITTER FILES BRAZIL", că nu o va face, menţionând: "Ca urmare, vom pierde, probabil, toate veniturile din Brazilia şi va trebui să ne închidem biroul acolo".

Într-o postare din ziua următoare, Musk a afirmat că Alexandre de Moraes, judecător la Curtea Supremă, "a trădat în mod obraznic şi repetat constituţia şi poporul brazilian" şi ar trebui "să demisioneze sau să fie pus sub acuzare".

De Moraes a declarat că, în cadrul deciziei sale de a deschide o anchetă, "X se va abţine de la nerespectarea oricărui ordin judecătoresc deja emis, inclusiv de la efectuarea oricărei reactivări de profil care a fost blocată de această Curte Supremă".

Judecătorul a mai spus că Musk se va confrunta cu o amendă care echivalează cu aproximativ 20.000 de dolari de fiecare dată când un cont închis de instanţa braziliană este reactivat pe X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor