Un judecător a interzis platforma X în Brazilia. Acuză compania lui Musk că a refuzat să se conformeze solicitărilor instanţei supreme

Judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă a Braziliei, 4 aprilie 2018 (Victoria Silva/AFP via Getty Images)
Tom Ozimek
01.09.2024

Curtea Supremă a Braziliei a ordonat suspendarea totală a platformei de socializare X a lui Elon Musk pentru refuzul de a numi un reprezentant legal în ţară.

Judecătorul brazilian Alexandre de Moraes a emis ordinul la 30 august, ceea ce înseamnă că milioane de utilizatori ai platformei din cea mai mare economie din America Latină sunt pe cale de a fi excluşi din reţea.

Ordinul judecătorului Alexandre de Moraes, care acordă furnizorilor de servicii de internet şi magazinelor de aplicaţii cinci zile pentru a bloca accesul la X, a mai stabilit, de asemenea, o sancţiune zilnică de 8.900 de dolari pentru utilizatorii din Brazilia care folosesc o reţea privată virtuală pentru a eluda interdicţia.

În decizia sa, Moraes a afirmat că platforma X va rămâne blocată până când se va conforma ordinelor sale.

"Elon Musk şi-a arătat lipsa totală de respect faţă de suveranitatea Braziliei şi, în special, faţă de sistemul judiciar, constituindu-se ca o adevărată entitate supranaţională şi imună la legile fiecărei ţări", a scris judecătorul.

Suspendarea a fost anticipată pe scară largă, deoarece X a declarat la 29 august că se aşteaptă să fie închisă în Brazilia din cauza a ceea ce a descris drept "ordine ilegale" de cenzurare a oponenţilor politici.

"În curând, ne aşteptăm ca judecătorul Alexandre de Moraes să ordone închiderea X în Brazilia - pur şi simplu pentru că nu ne-am conformat ordinelor sale ilegale de a-şi cenzura adversarii politici", a precizat X într-o declaraţie, în care platforma a susţinut că Moraes a ameninţat-o pe reprezentanta juridică braziliană a X cu închisoarea şi, ulterior, i-a îngheţat toate conturile bancare.

Musk, care a acuzat Brazilia de cenzură, a fost inclus într-o anchetă penală privind persoane care ar fi răspândit informaţii false despre sistemul electoral şi de justiţie din Brazilia.

Ordinul de suspendare din 30 august urmează ordinului lui Moraes din 28 august, care a acordat reţelei X doar 24 de ore pentru a numi un nou reprezentant legal pentru X Brazilia, ca răspuns la o petiţie depusă împotriva companiei. În ordinul din 28 august, judecătorul a avertizat că nerespectarea acestuia va duce la suspendarea platformei.

Musk nu a emis încă o declaraţie publică privind suspendarea. Cu toate acestea, el a lăudat analiza reporterului Glenn Greenwald asupra cazului, în care acesta a caracterizat cererile judecătorului ca făcând parte dintr-o tendinţă mai largă în care regimurile utilizează platforme online pentru a înăbuşi disidenţa.

"Este cu adevărat remarcabil până unde sunt dispuse să meargă nu doar Brazilia, ci şi ţări din întreaga lume democratică pentru a împiedica internetul să fie un schimb liber de idei în care fiinţele umane se pot organiza liber şi privat, din cauză că recunosc că aceasta este singura ameninţare la adresa puterii establishmentului şi a prerogativelor clasei conducătoare status quo", a susţinut Greenwald în analiza sa.

În declaraţia sa din 29 august, X a afirmat că intenţionează să publice toate cererile lui de Moraes şi toate dosarele judiciare aferente în zilele următoare, în interesul transparenţei.

"Spre deosebire de alte reţele sociale şi platforme tehnologice, nu ne vom conforma în secret ordinelor ilegale", a scris X. "Pentru utilizatorii noştri din Brazilia şi din întreaga lume, X îşi menţine angajamentul de a vă proteja libertatea de exprimare".

Autorităţile din Brazilia au ordonat anterior furnizorilor de telecomunicaţii să blocheze accesul la anumite site-uri web sau să se confrunte cu amenzi zilnice.

În timp ce Musk a acuzat Brazilia de cenzură, autorităţile braziliene afirmă că platforma X încalcă legile ţării privind internetul.

La începutul acestui an, judecătorului Moraes a ordonat reţelei X să blocheze anumite conturi pe fondul investigaţiilor privind aşa-numitele miliţii digitale acuzate de răspândirea de ştiri false şi mesaje de ură în timpul guvernului fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro.

Anul trecut, un judecător federal din Brazilia a ordonat suspendarea temporară a aplicaţiei de mesagerie Telegram, citând presupusa incapacitate a platformei de socializare de a furniza toate informaţiile solicitate de poliţia federală privind grupurile de chat neonaziste.

În 2016, un tribunal brazilian a emis o interdicţie la nivel naţional asupra aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, care avea peste 100 de milioane de utilizatori, pentru 72 de ore.

Proprietarul Meta nu furnizase informaţiile criptate solicitate în cadrul unei anchete a poliţiei, aceasta fiind cea de-a patra blocare dispusă împotriva WhatsApp în Brazilia din februarie 2015.

La momentul respectiv, instanţa a decis că furnizorii care nu întrerup accesul la WhatsApp să fie amendaţi cu echivalentul a 15.300 de dolari pe zi până când se conformează.

Potrivit grupului de cercetare de piaţă Emarketer, aproximativ 40 de milioane de brazilieni, aproximativ o cincime din populaţie, accesează reţeaua X cel puţin o dată pe lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor