Estonia închide graniţa pentru ruşi

Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu (Getty Images)

Autorităţile estoniene au luat decizia de a interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor ruşi chiar dacă aceştia au vize Schengen eliberate de Estonia, a declarat joi ministrul de Externe, Urmas Reinsalu, în cadrul unui briefing de presă guvernamental, susţine TASS.

"Peste o săptămână sancţiunea va fi aplicată vizelor Schengen eliberate de Estonia. Deţinătorii de vize din Rusia vor fi supuşi restricţiilor. Acestora li se va refuza intrarea în Estonia", a spus el.

Reinsalu a adăugat că se vor face o serie de excepţii de la această regulă. Astfel, personalul corpurilor diplomatice din Estonia şi familiile acestora, precum şi persoanele angajate în transportul internaţional sau care au dreptul la liberă circulaţie în conformitate cu legislaţia UE vor fi exceptate de la interdicţie. De asemenea, restricţiile nu se vor aplica persoanelor a căror intrare în Estonia este necesară din motive umanitare şi rudelor apropiate ale cetăţenilor ţării sau ale titularilor de permis de şedere permanentă în Estonia.

Reinsalu a declarat că Estonia deţine date despre peste 50.000 de vize Schengen valabile eliberate cetăţenilor ruşi.

Anterior, premierul estonian Kaja Kallas a declarat că a considerat necesară interzicerea eliberării de vize turistice UE pentru cetăţenii ruşi.

Reamintim că, marţi, Estonia şi Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai emită vize pentru cetăţenii Rusiei.