Este oficial. Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia de la SIE

Surpriza zilei de luni. Mihai Răzvan Ungureanu renunţă la şefia Serviciului de Informaţii Externe.
Mihai Răzvan Ungureanu, MRU
Mihai Răzvan Ungureanu, MRU (Epoch Times România)

UPDATE. Mihai-Răzvan Ungureanu a invocat motive personale în cererea sa de demisie de la şefia Serviciului de Informaţii Externe, a declarat luni, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că va face o nouă propunere pentru conducerea serviciului, cel mai probabil, după alegerile parlamentare din iarnă.

"Am primit astăzi în jurul prânzului demisia domnului director Ungureanu. Domnia sa a menţionat motive personale şi nu am informaţii suplimentare, însă având în vedere că SIE trebuie să lucreze permanent şi să fie în permanenţă pregătit pentru a interveni în orice situaţie mi s-a părut important să reacţionez foarte repede.

Aşadar, imediat ce am primit această demisie am acceptat-o, am comunicat că am acceptat-o şi în continuare serviciul va fi condus interimar sau până când se îndeplinesc toate procedurile birocratice de generalul Silviu Predoiu — prim-adjunctul directorului până astăzi. (...) Înţeleg că are o situaţie medicală care nu i-a permis să vină personal la Cotroceni. Vom lămuri urgent imediat ce se face bine această situaţie", a precizat Iohannis, citat de Agerpres.

Preşedintele susţine că, cel mai probabil, va face o nouă propunere pentru şefia Serviciului de Inforamţii Externe după alegerile parlamentare.

"Cred că acest Parlament va fi foarte ocupat cu alegerile şi sper să fie şi foarte ocupat cu a găsi candidaţi care nu au dosare penale şi sper să şi fie foarte ocupat cu o campanie curată aşa că nu cred că le voi încărca agenda cu numirea unui nou director la SIE. Lucrurile sunt sub control, generalul Predoiu a mai fost o perioadă la interimat şi nu este o situaţie care reclamă o intervenţie foarte urgentă din partea Parlamentului, alta decât să ia act de demisia domnului Ungureanu. Probabil, voi face o propunere noului Parlament după alegeri", a subliniat Iohannis.

Întrebat dacă a existat vreun conflict între el şi MRU care a dus la deznodământul de astăzi, aşa cum s-a speculat în presă, şeful statului a negat un astfel de scenariu.

"Această zonă a spionilor întotdeauna este foarte interesantă şi este tărâmul unor poveşti interminabile. Nu, am lucrat foarte bine cu domnul Ungureanu. Vă amintiţi că eu l-am propus la conducerea SIE. Acum, din motive pe care probabil o să le aflu şi eu când vom avea ocazia să discutăm în linişte aceste lucruri, dar nu au fost astfel de situaţii care au dus la această situaţie", a replicat Iohannis.

Cine va fi succesorul lui MRU? Preşedintele susţine că nu s-a gândit încă, "avem destul timp până după alegeri".

* * *

UPDATE. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE, Mihăiţă Calimente, susţine că Mihai-Răzvan Ungureanu a demisionat din motive de sănătate.

"Nu am ştiut dinainte de această demisie, am aflat din presă. La primele telefoane pe care le-am primit de la televiziuni am spus că s-ar putea să fi existat totuşi o anumită stare conflictuală între Palatul Cotroceni şi directorul SIE, asta şi în urma zvonurilor care au circulat toată vara.

Ulterior, am primit un telefon din partea lui Răzvan Ungureanu care mi-a comunicat să îl cred pe cuvânt că demisia domniei sale a intervenit în urma stării de sănătate pe care o are. Mi-a spus că trebuie să stea la pat şi că este o problemă serioasă şi, în consecinţă, este singurul motiv pentru care şi-a înaintat demisia. Mi-a spus că (...) sănătatea o consideră prioritară oricărei alte activităţi", a declarat Mihăiţă Calimente, citat de Agerpres.

Şeful Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SIE a explicat că nu a primit semnale cu privire la eventuale disfuncţionalităţi şi că ar fi anormal să existe între SIE şi şeful statului o relaţie tensionată în contextul în care acest serviciu "furnizează informaţii în primul rând preşedintelui".

Întrebat dacă nu ar fi trebuit ca demisia lui MRU să fie comunicată mai întâi comisiei, oficialul a explicat că "demisia se înaintează preşedintelui".

"Având în vedere că este vorba despre o problemă personală şi că este vorba de starea de sănătate a domniei sale, cred că este o problemă care îl priveşte pe domnia sa şi dacă motivul pe care l-a invocat este acesta cred că nici preşedintele nu l-a întrebat cât este de bolnav. Sunt lucruri confidenţiale.

În contextul regional actual, ar fi absolut de dorit să fie o altă numire (la conducerea SIE — n.r.) cât mai rapid, dar să fie un profesionist. Preşedintele propune, propunerea ajunge la Parlament, se discută în comisie şi votează plenul reunit. Este la altitudinea preşedintelui cât de repede propune", a adăugat Mihăiţă Calimente.

* * *

UPDATE. Şeful statului Klaus Iohannis le-a transmis luni o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Florin Iordache, referitoare la demisia din funcţia de director al SIE a lui Mihai-Răzvan Ungureanu.

Preşdintele le solicită celor doi demnitari să ia act de demisia lui MRU şi să declare vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte, în acest sens, o hotărâre în conformitate cu dispoziţiile din Constituţie.

* * *

UPDATE. "Administraţia Prezidenţială a primit la Cabinetul preşedintelui României demisia directorului SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu. Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat demisia, conducerea SIE urmând să fie asigurată în perioada următoare de generalul Silviu Predoiu", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Prezidenţiale.

* * *

Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat luni din funcţia de şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), i-a confirmat jurnalistei Emilia Şercan purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

"Oficial. Surse din mediul academic susţin că Mihai Răzvan Ungureanu şi-a dat demisia astăzi din funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe. Informaţia le-a fost anunţată personal de MRU colegilor săi de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, acolo unde acesta este profesor.

La Cotroceni, în acest moment are loc o şedinţă, însă purtătorul de cuvânt Mădălina Puşcalău tocmai mi-a confirmat informaţia. Contactat prin sms, Mihai Răzvan Ungureanu nu a răspuns", a scris jurnalista Emilia Şercan pe contul său de Facebook.

Reamintim că în ultimele luni în presă "a curs multă cerneală" pe tema unei presupuse tensionări a relaţiilor între MRU şi Iohannis. Răcirea relaţiilor dintre Iohannis şi fostul şef SIE ar avea la bază faptul că MRU s-ar fi lăudat că din 2019 va deveni viitorul preşedinte al României.

Un alt motiv de supărare al preşedintelui ar fi că un trust din presă, patronat de Cristian Burci, a publicat mai multe atacuri la adresa Administraţiei Prezidenţiale, "atacuri" ce ar fi culminat cu publicarea unor poze în care Dan Mihalache, fostul şef al Cancelariei Prezidenţiale, moţăia în timpul unei reuniuni oficiale. Preşedintele Iohannis ar bănui că oameni apropiaţi SIE ar avea un amestec în această afacere.

Potrivit presei, tensiunile au escaladat până în punctul în care şeful statului ar fi bătut cu palma în masă cerând demisia lui Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne