Elena Udrea poate fi urmărită penal şi reţinută, dar nu şi arestată preventiv

Deputaţii vor decide, miercuri, în legătură cu solicitările procurorilor DNA de reţinere şi arestare preventivă a Elenei Udrea.
Elena Udrea
Elena Udrea (Epoch Times România)

UPDATE. Camera Deputaţilor a admis, miercuri, cu 123 de voturi pentru, cererea privind reţinerea Elenei Udrea, însă a respins solicitarea DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Turismului. În ceea ce priveşte cererea de arestare, aceasta a fost respinsa cu 115 voturi.

Deputaţii au decis să renumere voturile din cazul cererii pentru reţinerea Elenei Udrea, după ce unii dintre ei ar fi introdus mai multe bile într-o singură urnă.

Udrea le-a declarat jurnaliştor că gestul colegilor săi este "un gest de protest sau le-a fost frică". "Au votat ca la rabin: hai să fie una pentru procurori, una pentru Udrea."

În ceea ce priveşte o eventuală reţinere a sa, Udrea a declarat că dacă procurorii vor să o întrebe ceva, o pot cita". "Ce pericol sunt eu acum pentru fapte presupuse de acum şase ani? Asta-i circ, nu-i justiţie", a adăugat ea.

* * *

UPDATE. Deputaţii au decis că Elena Udrea poate fi urmărită penal. Din cele 299 de voturi valabil exprimate, 193 au fost în favoarea începerii urmăririi penale, 106 au fost "împotrivă" şi sase voturi au fost nule.

* * *

UPDATE. Elena Udrea a susţinut un discurs în faţa plenului Parlamentului, declarându-se victimă a "sistemului" format din servicii secrete, reprezentanţi de forţă, care operează "în spatele perdelei de fum intitulată lupta anticorupţie".

"Sunt a treia oară în faţa dumneavoastră. Am stat 7 zile în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu, apoi 72 de zile în arest preventiv, apoi în penitenciar la Târgşor. Pentru a treia oară în opt luni vin să vorbesc. Cazul Elena Udrea este doar forma cea mai acută a luptei pentru preluarea puterii. Ţinteşte acapararea puterii de către un sistem format din servicii secrete, reprezentanţi de forţă. Perdeaua de fum este lupta anticorupţie. Un demers genial, pentru că are suportul popular." a declarat Udrea.

Fostul ministru al Turismului s-a întreabat ce pericol poate reprezenta un om aflat sub control judiciar de 130 de zile, ce fapte recente ale sale justifica o nouă cerere de arestare.

"Cazul Ponta arată implicarea DNA în lupta politică. Este evident că se încearcă schimbarea guvernului Ponta. În democraţie, guvernările se schimbă prin vot popular. La fel se doreşte schimbarea celui de-al doilea om în stat", a adăugat Udrea.

Totodată, deputata a adresat un avertisment colegilor ei parlamentari: "Indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru... Plecaţi de bună voie acasă sau plecaţi la puşcărie".

* * *

Elena Udrea va afla, miercuri, dacă merge din nou după gratii. Colegii săi deputaţi urmează să decidă, în cursul zilei de astăzi asupra cererilor DNA privind începerea urmăririi penale a fostului ministru, informează B1 TV.

Vineri, Comisia Juridică a dat raport pozitiv doar pentru încuviinţarea urmăririi penale, în timp ce pentru reţinere şi arestare nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. La momentul respectiv, Elena Udrea a declarat că nu are de gând să ceară deputaţilor să respingă solicitările DNA, însă pregăteşte noi dezvăluiri în acest caz.

"Nu le voi cere nimic, doar le voi spune ce cred eu că trebuie să audă şi în rest să facă dânşii cum vor considera", a declarat fostul ministru.

Raportul Comisiei Juridice a fost trimis Camerei Deputaţilor care urmează să ia astăzi o decizie finală pe acest subiect, prin vot. Atât social-democraţii, cât şi liberalii au anunţat deja că vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului ministru al Turismului.

Reamintim că procurorii DNA au anunţat marţi că efectuează cercetare penală faţă de Elena Udrea într-un nou dosar în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine, spălare de bani, fals în declaraţii de avere şi efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei.

Pentru mai multe detalii despre acuzaţiile care o vizează pe Elena Udrea intraţi aici