Egiptul sporeşte securitatea la graniţa cu Fâşia Gaza. A trimis zeci de tancuri şi blindate

Blindat egiptean în apropiere de graniţa Egiptului cu Gaza
Blindat egiptean în apropiere de graniţa Egiptului cu Gaza (YouTube Screenshot)

Egiptul a trimis aproximativ 40 de tancuri şi vehicule blindate de transport de trupe în nord-estul Sinaiului în ultimele două săptămâni, ca parte a unei serii de măsuri de consolidare a securităţii la graniţa sa cu Gaza, au declarat două surse de securitate egiptene.

Desfăşurarea a avut loc înainte de extinderea operaţiunilor militare israeliene în jurul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, unde o mare parte din populaţie a căutat siguranţă, accentuând temerile egiptene că palestinienii ar putea fi forţaţi în masă să părăsească enclava.

Vineri, avioane de război israeliene au lovit Rafah, care se învecinează cu frontiera egipteană, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să se pregătească pentru evacuarea persoanelor strămutate.

De la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, Egiptul a construit un zid de frontieră din beton care se întinde până la şase metri în pământ şi este acoperit cu sârmă ghimpată. De asemenea, a construit berme şi a sporit supravegherea la posturile de frontieră, au declarat sursele de securitate, potrivit Reuters.

Luna trecută, serviciul de informaţii de stat al Egiptului a detaliat unele dintre măsurile pe care le-a luat la graniţa sa ca răspuns la sugestiile israeliene potrivit cărora Hamas ar fi obţinut arme introduse ilegal din Egipt. Trei rânduri de bariere au făcut imposibilă orice contrabandă terestră sau subterană, a spus acesta.

Imaginile din satelit din ianuarie şi decembrie arată unele construcţii noi de-a lungul graniţei de 13 km, în apropiere de Rafah, şi extinderea unui zid până la malul mării la capătul nordic al acesteia.

Autorităţile egiptene şi israeliene nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Noile măsuri vin după o extindere a securităţii în nordul Sinaiului, pe măsură ce armata egipteană şi-a consolidat controlul împotriva unei insurgenţe islamiste care a escaladat în urmă cu un deceniu.

Cu mult înainte de izbucnirea actualului război din Gaza, Egiptul a declarat că a distrus tunelurile prin care contrabanda către Gaza a prosperat anterior şi a eliberat o zonă tampon în apropierea graniţei.

În apropierea punctului de trecere Rafah cu Gaza, se pot vedea rămăşiţele unor case distruse, alături de kilometri de ziduri de beton construite în paralel cu marea şi în apropierea drumurilor din apropierea frontierei.

Egiptul şi Israelul sunt în pace de peste patru decenii şi, în ultimii ani, şi-au extins legăturile prin intermediul exporturilor israeliene de gaze naturale şi prin coordonarea securităţii în jurul frontierei comune şi în Fâşia Gaza.

Cele două ţări au menţinut o blocadă asupra Fâşiei Gaza, limitând strict circulaţia persoanelor şi a bunurilor peste graniţele acesteia, după ce Hamas a preluat controlul asupra regiunii în 2007.

Însă relaţia a ajuns să fie tensionată din cauza operaţiunii militare actuale a Israelului în Gaza, declanşată ca represalii la un atac al Hamas asupra Israelului la 7 octombrie.

Egiptul a tras în repetate rânduri un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea ca ofensiva israeliană să îi forţeze pe locuitorii disperaţi din Gaza să fugă în Sinai, în timp ce Israelul s-a revoltat din cauza sugestiilor sale de a prelua controlul total al coridorului de frontieră dintre Gaza şi Egipt pentru a asigura demilitarizarea teritoriului palestinian.