Egiptul deblochează Canalul Suez

Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021
Nava Ever Givern blocând canalul Suez, 24 martie 2021 (ContainerNews)

Nava cargo „Ever Given”, care a blocat Canalul Suez marţi, provocând cel mai mare ambuteiaj maritim din lume şi provocând pierderi astronomice comerţului global, a fost repusă în circulaţie.

Nava de marfă „Ever Given”, care a blocat Canalul Suez de la începutul săptămânii trecute, a fost eliberată de echipele de salvare luni, la ora locală 04:40, a declarat Inchcape Shipping Services, un furnizor de servicii maritime.

"MV Ever Given a fost deblocată cu succes la ora locală 04:30, 29/03/2021. În prezent este în siguranţă. Vor urma mai multe informaţii despre paşii următori odată ce vor fi cunoscuţi", a specificat Inchcape Shipping Services într-un tweet.

Potrivit autorităţii egiptene a canalului Suez (SCA), nava imensă este aproape total poziţionată în direcţia potrivită.

Canalul Suez a fost blocat de marţi, când nava-container de 224.000 de tone, cu o lungime de 400 de metri, „Ever Given”, îndreptându-se din China către Olanda, a izbit malul canalului pe fondul vânturilor puternice şi al unei furtuni de nisip care a afectat vizibilitatea.

Blocarea canalului, cea mai scurtă rută maritimă între Asia şi Europa, prin care trece aproximativ 12% din comerţul global, a declanşat o creştere a preţurilor ţiţeiului pe pieţele internaţionale, deoarece numeroase tancuri petroliere au fost afectate de perturbări.