Eduard Carol Novak, primul campion paralimpic din istoria României

Eduard Carol Novak
Eduard Carol Novak (http://www.ciclism.ireporter.ro)
Bogdan Costea
02.09.2012

Eduard Carol Novak a devenit primul sportiv din România care câştigă titlul de camion paralimpic, el triumfând, la Londra, în proba de urmărire pe velodrom. Mai mult, Novak a reuşit să stabilească, în calificări, şi un nou record mondial pe velodromul din Parcul Olimpic, înregistrând 4:40,315 pe cei 4 km parcurşi.

Novak este la a treia participare la Jocurile Paralimpice. Prima oară, la Atena 2004, a obţinut locul 4. La Beijing 2008 a urcat pe locul 2, iar acum pe prima poziţie!

La 36 de ani, Novak şi-a văzut visul cu ochii. În plus, premierul Victor Ponta a promis că recompensele materiale din partea statului pentru medaliile cucerite la Jocurile Paralimpice vor fi la fel cu cele oferite pentru distincţiile de la Jocurile Olimpice, asa că Novak va fi premiat ca şi Sandra Izbaşa şi Alin Moldoveanu, cu 70.000 de euro.

Cel mai cunoscut rutier român al momentului, Eduard Carol Novak, este unul dintre puţinii sportivi din lume care, deşi are o proteză la un picior, participă şi la competiţiile cicliste ale sportivilor fără handicap. Novak a practicat patinajul viteză, dar a fost nevoit să renunţe la acest sport după ce a suferit un accident rutier în 1996 în urma căruia i s-a amputat laba piciorului drept, în prezent purtând o proteză. Rutierul român este campion mondial şi campion european la ciclism pentru persoane cu handicap, fiind decorat de preşedintele Traian Băsescu şi primind cea mai înaltă distincţie din partea Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS). Novak este primul sportiv care a adus României o medalie la Jocurile Paralimpice – argint în 2008.

Eduard Carol Novak şi tatăl acestuia, Caroly Novak, care îi este şi antrenor, au primit de la şeful statului Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a cu o baretă, pentru devotamentul, dăruirea şi profesionalismul puse în slujba afirmării sportului românesc în plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor