Primele 100 de zile ale preşedintelui venezuelan Maduro: Record de vizite în străinătate

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.07.2013

În primele sale o sută de zile de guvernare, preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a bătut recordul vizitelor în străinătate, urmând astfel paşii predecesorului său, Hugo Chávez, care a murit în martie şi care ar fi împlinit duminică 59 de ani.

Şi cum călătorului îi stă bine cu drumul, Maduro a făcut o deplasare la Barinas, unde s-a născut Chávez, pentru a marca acest dublu eveniment: o sută de zile de la preluarea cârmei ţării şi omagiul adus marelui lider dispărut, în timp ce ţara se zbate într-o gravă penurie, informează marţi ziarul ABC.

Maduro şi-a început mandatul cu probleme grave de legitimitate după denunţarea mai multor nereguli comise în timpul alegerilor şi după ce a câştigat cu o marjă de doar 1,49 de puncte, iar rezultatul a fost contestat de candidatul opoziţiei, Henrique Capriles. El s-a confruntat şi cu suspiciunile privind ţara în care s-a născut, Venezuela sau Columbia. Însă criza economică este cea care proiectează umbra cea mai îngrijorătoare asupra guvernării sale.

În faţa crizei alimentare şi a inflaţiei galopante, soluţia lui Maduro a fost de a se lansa într-o cursă a vizitelor, fără a avea curajul de a face faţă crizei. Deputatul opoziţiei, Carlos Berrizbeitia, a făcut o socoteală a multiplelor vizite făcute în aceste trei luni de Maduro: a cheltuit 100 de milioane de bolivari (11,3 milioane de euro) vizitând 16 ţări.

Deputatul a comparat cheltuielile lui Maduro în aceste deplasări cu altele din Administraţie şi a relevat că reprezintă, de exemplu, 'de trei ori mai mult decât bugetul sănătăţii pentru dotarea cu medicamente şi echipament medical. 'Maduro - spune Berrizbeitia - a cheltuit de 58 de ori mai mult pe alimente şi băuturi decât pentru medicamente pentru spitale. Cheltuielile sale depăşesc ceea ce se investeşte pentru dotarea poliţiei şi asigurării securităţii municipiilor'.

Maduro călătoreşte în străinătate cu compania aeriană Cubana de Aviación alături de o delegaţie numeroasă de agenţi de pază, consilieri şi rude, care îi cuprinde inclusiv pe nepoţi pe care îi ridică în braţe în timpul vizitelor oficiale. Preferă să nu folosească avioanele prezidenţiale cumpărate de Chávez... şi să mărească astfel nota de plată cubaneză.

Ultima sa deplasare a fost vinerea trecută la Havana pentru a comemora 60 de ani de la asaltul lui Fidel şi Raúl Castro asupra cazărmii de la Moncada. A ţinut un discurs în Piaţa Revoluţiei, iar venezuelenii s-au întrebat cum de Maduro cheltuieşte atât pentru vizitele în Cuba, când la Caracas lipseşte hârtia igienică?

Rata oficială a penuriei de alimente şi a produselor de prima necesitate este de 20%, potrivit cifrelor Băncii Naţionale a Venezuelei. Situaţia în interiorul ţării este şi mai gravă, pentru că distribuţia alimentelor se concentrează la Caracas, iar celelalte state trebuie să se mulţumească cu ceea ce rămâne. Pentru a nu impune direct cartela de raţie, supermarketurile stabilesc o limită pentru achiziţionarea produselor din care există puţine unităţi pe stoc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor