Economia regiunii transnistrene lovită dur de pandemia de coronavirus

Sovietul Suprem de la Tiraspol (The Epoch Times Romania)
Tatiana Chiriac
28.12.2020

Economia regiunii transnistrene a fost puternic lovită de pandemia globală, înregistrând o scădere a Produsului regional brut de 10-12 la sută, potrivit datelor prezentate de Vladislav Tidva, şeful Băncii centrale de la Tiraspol, citat de Radio Europa Liberă.

În prezent, economia regiunii este ţinută pe linia de plutire de gazele ruseşti livrate pe gratis de Gazprom, energia electrică vândută malului drept al Republicii Moldova şi de exporturile masive către Uniunea Europeană, efectuate în baza Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE.

Şi producţia industrială a regiunii transnistrene a scăzut în 2020 cu 11 la sută, iar exportul cu 10-11 la sută. Din cauza secetei, producţia agricolă a scăzut la jumătate, iar în ceea ce priveşte grâul, a fost recoltată doar o treime din cantitatea obţinută anul trecut.

Potrivit sursei citate, în pofida acestor cifre, administraţia transnistreană se declară optimistă, prognozele pentru anul viitor promiţând o creştere economică de 5,8 la sută şi menţinerea inflaţiei la 4 la sută. Asta, în condiţiile în care deficitul bugetar al regiunii este tradiţional în jur de 50 la sută.

De mai bine de zece luni administraţia de la Tiraspol a închis posibilitatea de a pleca din regiunea transnistreană fără un permis special din partea autorităţilor, ca măsură de combatere a Covid-19. În pofida acestei măsuri, regiunea transnistreană se află pe locul doi după Chişinău la incidenţa cazurilor de îmbolnăvire.

Până la acest moment, în Transnistria au fost înregistrate 17638 de cazuri de infectare cu virusul chinezesc, iar 210 persoane au decedat din cauza acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor