"E foarte grav ce spuneţi. Asta e propagandă rusofilă!" - Deputat AUR, acuzat că face propagandă rusă în direct

Antonio Andrusceac, deputat AUR.
Antonio Andrusceac, deputat AUR. (Facebook - Antonio Andrusceac)

Ioana Constantin, fost vicepreşedinte al PMP, şi Mario De Mezzo, vicepreşedintele PNL Sector 5, au reacţionat dur la încercarea deputatului AUR Antonio Andruşceac de a acredita ideea potrivit căreia NATO ar avea parte de vină în escaladarea conflictului ruso-ucrainean. Andruşceac acuză ţările NATO că, la negocieri, nu ar fi acordat suficientă atenţie "sensibilităţilor Rusiei".

Ioana Constantin şi Mario De Mezzo au sesizat în timpul emisiunii că deputatul AUR face propagandă rusească. Remarca a avut darul să încingă spiritele până într-acolo încât Andruşceac l-a ameninţat pe De Mezzo că-l va da în judecată.

Redăm în continuare, parţial, dialogul dintre cei trei:

Andruşceac: În primul rând, o consideraţie la nivel general în ceea ce priveşte politica externă a ţărilor NATO, politica externă a României. Din punctul meu de vedere, în momentul în care se ajunge la un conflict armat, diplomaţia a eşuat. Noi trebuie să fim, fără a deveni părtinitori sau fără ca unii sau alţii să pună etichete unui partid sau altuia, trebuie să fim conştienţi de balanţa de putere care există în lume şi va exista în permanenţă. Trebuie să fim atenţi în politica externă şi în diplomaţia pe care o facem la nivelul României, dar şi ca membru NATO, la sensibilităţile fiecărei părţi. Lucrurile astea înseamnă o rezolvare la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă.

Asta este ceea ce cred că a fost deficitar în ultimul timp şi, mai ales, de când balanţa asta de putere care era deţinută de SUA şi de Rusia a fost schimbată. Au intervenit acum şi alţi jucători care sunt importanţi. Este China, mai apar tot felul de alte puteri mai mult sau mai puţin controlabile, cum ar fi şi Coreea. Lucrurile sunt dinamice şi în această zonă şi, dacă noi nu găsim soluţiile cele mai bune pe plan diplomatic, rezolvarea în zona militară nu avantajează pe nimeni. De aceea, eu m-aş feri de etichete, care sunt buni şi care sunt răi, în această [...] situaţie în care ne aflăm. Şi este clar că fiecare a greşit şi, ca să facem un pas mai departe, trebuie să pornim de la un adevăr comun acceptabil. Unul dintre aceste adevăruri ar putea fi negocierea în care fiecare parte să fie atentă, cum am mai spus, la sensibilităţile celuilalt. Să nu privim din prima cu ostilitate.

Ioana Constantin: E foarte grav ceea ce spuneţi! [...] Nu puteţi să spuneţi că fiecare parte a greşit! Cum adică? Adică Federaţia Rusă ocupă Crimeea, de exemplu, face presiuni la graniţa Belarus - Polonia, iar dvs. spuneţi că fiecare parte a greşit? Vă rog să explicaţi unde a greşit NATO, unde a greşit România sau orice stat membru NATO ca să se ajungă acum la această agresiune a Federaţiei Ruse! Explicaţi-mi unde a greşit Ucraina în relaţia cu Federaţia Rusă! Induceţi acum ideea în faţa oamenilor că fiecare parte a greşit. Cum adică fiecare parte a greşit? Ce istoric de ocupare a altor state are România sau orice alt stat membru NATO? Ce istoric avem?

Mario De Mezzo: Ioana, ce spui tu, exact asta doream să punctez şi eu. […] Andruşceac, tu ne spui că, deşi Rusia a făcut nişte acte de agresiune împotriva Ucrainei, noi trebuie să fim atenţi la sensibilităţile Rusiei, adică să fim uşor rusofili. Discursul asta uşor rusofil, Antonio, eu nu….

Ioana Constantin: Deportările din Basarabia, după toate ororile Federaţiei Ruse... Ce tupeu aveţi în spaţiul public cu aşa ceva! E ireal!

Mario De Mezzo (ironic): Tu spui că, în momentul în care avem război, eşuează diplomaţia, dar nu este vorba de diplomaţia României, este Rusia cea care a invadat şi este Rusia cea care pune condiţii absurde. Hai să fim atenţi la sensibilităţile Rusiei, Antonio, şi să retragem trupele NATO din România, Bulgaria şi Polonia. Ce zici de asta?

Andruşceac: Terminaţi odată cu prostiile astea şi cu etichetarea, că nu faceţi campanie politică! Sunteţi două partide pierdante (sic!), da?! Terminaţi odată cu ipocrizia!

Ioana Constantin: Terminaţi dvs. cu propaganda rusească în România! Haideţi să începem de la asta! Aţi spus textual [...] că au greşit ambele părţi. Explicaţi vă rog!

Andruşceac: În momentul în care politica externă şi diplomaţie eşuează este clar că au eşuat şi de o parte şi de alta.

Mario De Mezzo: Aici nu este vorba despre diplomaţia externă a României, ci despre NATO şi Rusia! România nu s-a dus să negocieze cu Rusia sau cu oricine altcineva de capul ei, pentru că suntem parte din NATO, iar discuţiile au fost între NATO şi Rusia! Serios! Nu veni tu să-mi spui mie să termin cu politicianismul pentru că suntem partide perdante. Pentru că tu faci o propagandă rusofilă pe care eu nu am cum să o accept!

Ioana Constantin (ironică): Să felicităm instituţiile de forţă din România că avem astăzi un partid prorus! Felicitări! Putin are propriul partid în România! Asta trebuie să ştie românii! Nu există aşa ceva – propagandă rusească în direct!

Andruşceac: Politica asta pe care o faceţi cu punerea la colţ a unor oameni care sunt conştienţi de riscuri şi voi nu faceţi decât să escaladaţi nişte conflicte şi să le amplificaţi.

Ioana Constantin: Sunt sigură că Putin ne ascultă acum şi că escaladăm mai tare, îmi dau seama...

Mario De Mezzo: Măi Antonio, tu detonezi nişte nucleare în direct, eu vin şi te provoc să explici ce zici, iar tu îmi spui mie că eu detonez ceva?! Dar nu vezi că e un absurd în discursul pe care-l ai?! Serios, nu este în regulă să transmiţi aceste mesaje public! Nu e în regulă să vii să spui că Ucraina a greşit. Nu e în regulă să vii să spui că NATO a greşit! Nu e în regulă să vii să spui să fim atenţi la sensibilităţile unui invadator! [...] Tu nu înţelegi ce încerc să spun? Tu duci lupta asta într-o politică ieftină, Antonio! Aici nu este vorba despre România şi Rusia, ci despre NATO şi Rusia.

Andruşceac: Mario de Mezzo, la nivelul tău...

Mario De Mezzo: Începi cu atacuri la persoană... N-am cum să-l las să vorbească! Faci propagandă rusofilă! Asumă-ţi asta: ‘domle sunt rusofil’ şi te las să vorbeşti.

Andruşceac: Te voi da în judecată!

Mario De Mezzo: Poţi să mă dai în judecată pentru ce vrei tu. E dreptul tău să o faci. Să vedem cum spui tu în instanţă că e adevărat că NATO a greşit.

Andruşceac: Mă faci tu, ipocritule, pe mine rusofil?! Nu ţi-e jenă?! […]

Emisiunea completă poate fi urmărită aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne