E.Boc: PDL susţine revizuirea Constituţiei pentru implementarea prevederilor acordului european şi trecerea la parlament unicameral

Emil Boc.
Emil Boc. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Partidul Democrat Liberal susţine revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acordului interguvernamental de uniune fiscală la pachet cu trecerea la parlament unicameral cu 300 de parlamentari, a declarat, miercuri, preşedintele PDL, premierul Emil Boc, la finalul discuţiilor purtate cu preşedintele Traian Băsescu pe tema implementării în plan naţional a prevederilor acordului european de guvernanţă fiscală.

"Partidul Democrat Liberal susţine acordul interguvernamental de uniune fiscală şi ca România să adere şi să semneze acest acord. PDL susţine revizuirea Constituţiei pentru ratificarea acordului interguvernamental de uniune fiscală. PDL susţine ca o dată cu revizuirea Constituţiei în vederea ratificării acordului de uniune fiscală să se pună şi trecerea la parlament unicameral cu 300 de parlamentari", a declarat Emil Boc.

Preşedintele PDL a mai afirmat că "rămâne să stabilim de comun acord cu Opoziţia, astfel încât cele două obiective fundamentale, acordul interguvernamental de uniune fiscală şi Parlament unicameral, să devină realităţi în anul 2012".

Legat de preluarea la nivel naţional a prevederilor acordului european de guvernanţă fiscală, Emil Boc a enumerat mai multe argumente în favoarea acestui demers.

"PDL a susţinut şi susţine o Europă unită, o Europă cu 27 de state, o Europă nu cu două viteze, ci cu o singură viteză, o Românie care să fie alături de nucleul dur al Uniunii Europene", a mai afirmat Boc. El a mai spus că pactul european fiscal este "un pact împotriva politicilor populiste şi demagogice".

"Nu în ultimul rând, PDL susţine acest acord pentru că din 2010 România a întreprins paşii necesari pentru respectarea intercondiţionalităţilor din acordul interguvernamental de uniune fiscală. (...) Aceste politici pe care UE le propune sunt politici pe care România le-a adoptat începând cu anul 2010. Ele sunt prevederi care se regăsesc în Tratatul de la Maastricht, dar nu au fost respectate. Noutatea absolută este că se impun sancţiuni automate pentru statele care nu respectă aceste exigenţe. Pentru a avea credibilitate şi a fi cu caracter permanent se solicită revizuirea Constituţiilor, lucru pe care şi România trebuie să-l facă", a declarat liderul PDL care a menţionat ţintele de deficit fixate de România pentru 2012 şi 2013 şi nivelul datoriei publice.

Întrebat despre faptul că organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei nu ar produce noi cheltuieli, Emil Boc a spus că "este o chestiune care şansa României de a fi sau nu în Uniunea Europeană, credibilă şi performantă".

"Dacă vrem o Românie la marginea Europei, atunci să nu realizăm acest referendum", a mai spus Boc.

Liderul PDL a mai afirmat că votul uninominal nu se rezolvă prin revizuirea Constituţiei, întrebat de presă în acest sens. "Prin revizuirea Constituţiei se rezolvă parlament unicameral şi 300 de parlamentari. Unicameralismul nu se poate rezolva prin lege adoptată în Parlament", a declarat Emil Boc.

Liderul democrat-liberalilor a mai afirmat că PDL este deschis la discuţii cu Opoziţia pentru găsirea unor soluţii în ceea ce priveşte implementarea prevederilor acordului interguvernamental de uniune fiscală. "Cert este că PDL susţine acest acord şi parlament unicameral", a conchis preşedintele PDL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne