Duterte: SUA şi Filipine vor desfăşura în octombrie ultimul exerciţiu militar comun

Preşedintele filipinez a declarat că următorul exerciţiu militar comun cu SUA va fi ultimul. Promisiunea are loc în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Manila.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Controversatul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte a făcut comentariile joi în timpul unei vizite de două zile în Vietnam, cu care el urmăreşte să îşi întărească legăturile bilaterale în contextul în care ambele ţări doresc să contracareze China.

“Vă voi anunţa acum că acesta va fi ultimul exerciţiu militar desfăşurat în comun între Filipine şi SUA, ultimul”, a declarat Duterte unei mulţimi de susţinători filipinezi la un hotel din Hanoi, făcând referire la un exerciţiu programat să aibă loc luna următoare.

El a adăugat că va da curs exerciţiului Phiblex (Philippine-US Amphibious Landing Exercises), care va avea loc în perioada 4-12 octombrie, în urma tratatului de apărare semnat în 1951 de către cele două ţări.

Legături deteriorate

În luna aprilie, SUA şi Filipine s-au implicat în exerciţiul militar comun mult mai amplu Balikatan, în cadrul căruia au participat aproximativ 8.000 de soldaţi din ambele armate. Exerciţiul a avut loc în contextul tensiunilor tot mai mari cu Beijingul şi alte ţări din regiune.

Relaţiile dintre Washington şi Manila s-au deteriorat în lunile recente iar Duterte a alimentat tensiunile ameninţând cu expulzarea forţelor speciale americane din sudul ţării şi insultându-i pe preşedintele american Barack Obama şi pe alţi oficiali.

La începutul lunii septembrie, preşedintele filipinez l-a numit pe Obama “fiu al unei prostituate” în faţa unui grup de reporteri, determinându-l pe liderul american să anuleze o întâlnire cu Duterte ce ar fi trebuit să aibă loc în timpul summitului ASEAN din Laos.

Insulte repetate

Duterte a cerut ulterior scuze pentru comentariul său la adresa lui Obama, însă la scurt timp l-a numit pe ambasadorul american în Filipine, Philip Goldberg, drept “fiul homosexual al unei prostituate”.

Preşedintele filipinez a devenit tot mai defensiv în ceea ce priveşte campania sa continuă împotriva drogurilor, care a dus la moartea a aproximativ 3.500 de persoane până acum. După ce i-au fost criticate tacticile de către Parlamentul European, Duterte a lansat o altă serie de insulte la adresa Bruxelles-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe