După profesori, poliţiştii. Se anunţă proteste în iunie. Ce fel de "grevă" se profilează?

Protest al poliţiştilor
Protest al poliţiştilor

Poliţiştii vor protesta în luna iunie, folosind două modalităţi legale în acest sens, pentru a trage şi ei un semnal de alarmă, a declarat preşedintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, joi, la B1 TV. Andreica a mai susţinut că actualul ministru de Interne, Lucian Bode, „poate să aibă rolul de gropar al Poliţiei Române”.

Întrebat când ar putea să aibă loc protestul poliţiştilor, sindicalistul a explicat: „Spre deosebire de categoria cadrelor didactice, noi, din păcate, nu avem această posibilitate a exercitării dreptului constituţional la grevă, însă, după cum ştim din istorie, dreptul la grevă a fost câştigat prin practică, printr-o primă grevă ilegală, aşa că noi ne mobilizăm pentru luna iunie în aşa fel încât să concentrăm cât mai mulţi colegi care vor utiliza două variante legale”.

„Prima dintre ele se referă la donarea de sânge şi avem în vedere să sincronizăm aproximativ 200-300 de poliţişti care în aceeaşi zi vor dona sânge şi implicit vor lipsi de la locul de muncă. În al doilea rând, faptul că se reţine întârzierea repetată de la serviciu a poliţiştilor ca şi abatere disciplinară, asta înseamnă că, dacă întârzii o singură dată, dau un exemplu, patru ore sau şase ore la muncă, nu poţi să fii sancţionat disciplinar”, a adăugat Cosmin Andreica.

„Aşa că vom uzita de aceste două variante legale pe care le avem la dispoziţie pentru a trage şi noi un semnal de alarmă, mai ales în contextul în care politica dezastruoasă a Ministerului Afacerilor Interne al domnului Bode, care astăzi cred că poate să aibă rolul de gropar al Poliţiei Române, pentru că în timp ce vorbim se derulează procesul de admitere la cele trei şcoli de agenţi de poliţie, iar după prima probă fizică au rămas mai puţini candidaţi decât numărul de locuri disponibile în şcolile de agenţi de poliţie. Este o situaţie fără precedent în istoria Ministerului Afacerilor Interne”, a adăugat liderul Europol.