După ce i-a alungat pe ucraineni din casele lor, Rusia adoptă legea care îi permite să le ia locuinţele

Duma de Stat a Rusiei.
Duma de Stat a Rusiei. (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Proiectul legislativ, care va permite autorităţilor ruse să naţionalizeze locuinţele a milioane de ucraineni de pe teritoriile pe care Rusia le-a ocupat în ţara vecină, a fost adoptat, marţi, de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Potrivit Hotnews.ro, actul normativ a fost propus la sfârşitul lunii septembrie de către Irek Faizullin, ministrul rus al Construcţiilor. În document se precizează că autorităţile din „entităţile constitutive” ale Rusiei sunt autorizate să ia în primire şi să utilizeze „spaţii rezidenţiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziţie ruşilor aflaţi pe lista de aşteptare pentru primirea unei locuinţe.

Se introduce un proiect de lege care stabileşte dreptul subiecţilor, pe baza unei decizii a unui înalt funcţionar, de a accepta şi de a folosi spaţii de locuit care nu sunt solicitate de cetăţeni pentru a oferi locuinţe cetăţenilor faţă de care statul are obligaţii”, a spus Faizullin la o şedinţă a guvernului de la Moscova ce a avut loc pe 28 iulie.

Practic, proiectul de lege permite autorităţilor ruse să exproprieze, fără a despăgubi proprietarii reali ai locuinţelor din teritoriile ucrainene ocupate de ruşi şi care au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele pentru a fugi din calea războiului.

Kremlinul consideră teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Herson, Doneţk, Lugansk şi Zaporojie, ca aparţinând acum Rusiei, după aşa-zisa proclamare a anexării lor, la sfârşitul lunii septembrie.

Actul normativ privind „utilizarea spaţiilor rezidenţiale nerevendicate” a ajuns în parlamentul rus în luna august, iar preşedintele Comisiei pentru legislaţie constituţională din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, Andrei Klisas, a fost primul oficial rus care a vorbit direct despre obiectivul real al proiectului de lege.

Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăţilor străine, în special proprietăţile ucrainene din Rusia şi teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a scris el pe 8 august pe canalul său de Telegram.

Se pare că, cel puţin teoretic, vor avea prioritate la acordarea „locuinţelor naţionalizate” veteranii de război, membrii familiilor veteranilor morţi, persoane cu dizabilităţi şi alte categorii vulnerabile, după cum afirmă Faizullin.