După absenţa de la Summitul din Elveţia, Iohannis lipseşte şi de la Summitul PPE. Pe cine a trimis în locul lui

Klaus Iohannis
Andrei Pricopie
17.06.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să absenteze de la Summitul Partidului Popular European (PPE), care are loc luni, 17 iunie, la Bruxelles. În locul său, România va fi reprezentată de europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Summitul PPE, găzduit de preşedintele Manfred Weber şi secretarul general Thanasis Bakolas, reuneşte lideri importanţi din întreaga Europa. Pe lista participanţilor se află preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, alături de şefi de stat şi de guvern din ţări precum Cipru, Luxemburg, Irlanda, Suedia, Grecia şi Finlanda.

Absenţa lui Iohannis de la acest summit, în contextul în care se discută pregătirile pentru Consiliul European informal, ridică noi semne de întrebare. Deşi preşedintele va participa la reuniunea Consiliului European informal, lipsa sa de la summitul PPE poate fi percepută ca o oportunitate pierdută pentru a consolida poziţia României în negocierile pentru funcţiile importante din cadrul Uniunii Europene.

În timp ce majoritatea liderilor europeni îşi confirmă participarea şi îşi întăresc relaţiile politice şi strategice, România va fi reprezentată la summitul PPE de europarlamentarul Siegfried Mureşan. Deşi Mureşean este bine văzut, nu reuşeşte să înlocuiască prezenţa unui şef de stat în discuţii de asemenea calibru.

Anterior, Iohannis a lipsit şi de la summitul pentru pacea din Ucraina organizat în Elveţia, un summit strategic la care au participat marea majoritate a liderilor lumii, deşi pe agenda de la Cotroceni nu erau trecute evenimente. România a fost reprezentată de ministra de Externe, Luminiţa Odobescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor