După 51 de zile, doi astronauţi ai Boeing Starliner sunt încă blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională

Astronauţii Butch Wilmore şi Sunita Williams (YouTube Screenshot)
Redacţia
27.07.2024

Astronauţii Butch Wilmore şi Sunita Williams, care au rămas blocaţi pe Staţia Spaţială Internaţională din cauza unor defecţiuni la propulsoare şi a unei scurgeri de heliu în nava lor Boeing Starliner, nu au, încă, o dată de întoarcere, potrivit Zero Hedge.

Joi, Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, a declarat reporterilor: "Nu avem un anunţ major astăzi referitor la o dată de întoarcere", adăugând: "Facem progrese mari, dar nu suntem încă pregătiţi pentru acest pas".

Stich a mai spus că managerii misiunii nu au formulat, încă, o dată de întoarcere pentru Starliner. Cu toate acestea, el a subliniat că obiectivul final este de a-i aduce pe Wilmore şi Williams înapoi pe Pământ la bordul navei spaţiale.

Sâmbătă sau duminică va avea loc un test al sistemului de control al reacţiei celor 28 de propulsoare ale Starliner. Rezultatele ar putea determina modul în care agenţia spaţială şi Boeing ar trebui să meargă mai departe şi dacă nava spaţială este considerată utilizabilă sau inutilizabilă pentru misiunea de întoarcere.

"Vom porni toate aceste propulsoare la un anumit număr de impulsuri, doar pentru a ne asigura, înainte de a ne desprinde, că întregul sistem funcţionează aşa cum ne aşteptam şi aşa cum a funcţionat ultima dată când l-am verificat".

"De asemenea, vom avea ocazia să ne uităm la sistemul de heliu. Au trecut şase săptămâni de când am verificat ultima dată acel sistem de heliu. Asta s-a întâmplat pe 15 iunie. Aşa că vom presuriza colector cu colector, apoi vom aprinde propulsoarele şi vom avea ocazia să ne uităm la ratele de scurgere ale heliului şi să verificăm dacă sistemul este stabil, a declarat Stich reporterilor.

În urmă cu 51 de zile, pe 5 iunie, zborul inaugural cu echipaj, Starliner, a decolat de la Staţia Forţelor Spaţiale Cape Canaveral din Florida. Misiunea pe orbita joasă a Pământului a fost programată pentru doar o săptămână. NASA a evaluat Starliner pentru 90 de zile în spaţiu.

Starliner este una dintre cele două nave spaţiale private care transportă astronauţi de pe Pământ la Staţia Spaţială Internaţională, împreună cu Crew Dragon de la SpacEx. Boeing a rămas în urma Crew Dragon şi Cargo Dragon de ani de zile. Starliner s-a confruntat cu ani de zile de provocări.

Stich a recunoscut că unul dintre planurile de salvare în curs de revizuire ar fi utilizarea capsulei Dragon a SpacEx pentru a readuce astronauţii pe Pământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor