Drulă şi "bilanţul adevărului": Grindeanu a fugit de decizii importante care ar fi putut să îi ferească pe români de ţepe

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
15.06.2023

Liderul USR, Cătălin Drulă, a discutat miercuri, pe pagina sa de Facebook, despre ceea ce el numeşte drept “Bilanţul adevărului”, făcând referire la realizările ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, care mai primeşte un mandat în fruntea instituţiei în cabinetul Ciolacu.

“În acest context favorabil, a ratat tot ce se putea rata şi a livrat minimul posibil de proiecte, lăsând intenţionat (sau nu) inaugurările pentru anul electoral care urmează. În cifre: 16 proiecte de autostrăzi, drumuri expres, centuri rutiere sau modernizări de drumuri naţionale - însumând peste 1000 km - au fost reziliate sau anulate; 100 km de şantiere rutiere blocate sau care avansează extrem de lent; Alţi 100 km de drumuri rapide cu licitaţii blocate; 660 km de drumuri aflate în proiectare extrem de întârziate”, a precizat Drulă.

De asemenea, liderul USR îl acuză pe Grindeanu că “a fugit de decizii importante care ar fi putut să îi ferească pe români de ţepe, cum a fost cazul Blue Air, unde n-a preluat pachetul majoritar decât după ce compania i-a lăsat pe români cu ochii în soare şi banii pierduţi”.

În continuare, redăm integral postarea lui Drulă:

Bilanţul adevărului: Cum arată Transporturile şi Infrastructura în mandatul lui Grindeanu

Sorin Grindeanu a preluat Ministerul Transporturilor în 2021 cu un stoc enorm de proiecte de infrastructură, fie în execuţie în teren, fie într-un stadiu avansat, adică cu licitaţii lansate sau documentaţii finalizate.

În acest context favorabil, a ratat tot ce se putea rata şi a livrat minimul posibil de proiecte, lăsând intenţionat (sau nu) inaugurările pentru anul electoral care urmează.

În cifre:

- 16 proiecte de autostrăzi, drumuri expres, centuri rutiere sau modernizări de drumuri naţionale - însumând peste 1000 km - au fost reziliate sau anulate;

- 100 km de şantiere rutiere blocate sau care avansează extrem de lent;

- Alţi 100 km de drumuri rapide cu licitaţii blocate;

- 660 km de drumuri aflate în proiectare extrem de întârziate.

În stil caracteristic PSD, Sorin Grindeanu a fugit de decizii importante care ar fi putut să îi ferească pe români de ţepe, cum a fost cazul Blue Air, unde n-a preluat pachetul majoritar decât după ce compania i-a lăsat pe români cu ochii în soare şi banii pierduţi.

A mimat procedurile de numire competitivă şi şi-a numit oamenii din PSD cu mandate de 4 ani. Spre exemplu, pe dl Simu la CFR, un domn cu probleme la DNA, un om cu o competenţă extrem de limitată, în mandatul căruia s-a dat un tun la Complexul Astoria de la Snagov.

Meritul lui Simu? E om de casă al lui Sorin Grindeanu. La fel, prietenul de familie pus în consiliul de administraţie de la Autoritatea Aeronautică.

Dintre multele ratări, două proiecte în particular, două treceri montane, au fost deraiate complet în mandatul său:

1. Autostrada pe Valea Prahovei, unde după 1 an şi jumătate nici măcar traseul în coordonate mari nu e ales. Nu suntem nici la 10% progres, deşi peste 3 luni ar fi trebuit să fie gata studiul de fezabilitate. Asta în condiţiile în care la preluarea mandatului Grindeanu se plângea că termenele contractuale sunt prea generoase.

2. Autostrada Craiova-Lugoj, conexiunea între Oltenia/Sudul ţării şi Europa, unde i-am lăsat o licitaţie finalizată pentru proiectare din mandatul meu, dar a ales să o anuleze ilegal şi să lanseze alta spartă în 4 bucăţi. Rezultatul: s-a pierdut un an şi jumătate şi nici măcar azi nu avem contractele semnate.

Situaţia PNRR pe Transporturi este îngrijorătoare. Sunt întârzieri periculoase la reînnoirea căii ferate sau achiziţia de trenuri noi. Pe A7 încă nu sunt toate contractele semnate, la fel pe A8.

E păcat de o oportunitate istorică, o finanţare fără precedent pe care am negociat-o cu Comisia Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor