Dragnea şi Tăriceanu, acuzaţi că vor să-l scoată din închisoare pe teroristul Haysam

Liderii coaliţiei PSD-ALDE sunt disperaţi să-i salveze pe prietenii de dosare iar acest lucru îi face să comită erori uriaşe, a tras un semnal de alarmă deputatul Lucian Stanciu-Viziteu, membru în Comisia SRI, legat de un controversat proiect de lege care avansează rapid în Parlament.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Un proiect de lege depus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele ALDE, Popescu Tăriceanu, ar putea scoate din închisoare persoane condamnate pentru trafic de persoane, trafic de arme sau chiar terorism, printre cei vizaţi fiind chiar Omar Haysam, atrage atenţia deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu.

"Este vorba despre proiectul de lege numărul 616/2018, depus de Dragnea, Tăriceanu şi Mircea Drăghici. Proiectul depus de cei doi lideri de partid vizează declasificarea Hotărârii CSAT 17/2005, în baza căreia s-au construit protocoalele dintre SRI şi DNA, cât şi a tuturor documentelor având ca temei sau fiind încheiate în baza acestei hotărâri", a declarat Viziteu.

Proiectul asumat de Dragnea şi Tăriceanu oferă posibilitatea tuturor celor care au fost condamnaţi, în baza unor anchete la care au cooperat diverse instituţii ale statului, folosind şi aceste protocoale, să "se adreseze instanţelor, cu acţiuni de revizuire, pretenţii".

"Ce uită Dragnea dar mai ales Tăriceanu, care pe atunci era chiar vice-preşedintele CSAT, este că în baza Hotărârii CSAT s-au construit şi protocoalele dintre SRI şi DIICOT, iar această formă de colaborare viza competenţele parchetului care se ocupă cu crima organizată şi terorismul. Cei doi lideri de partid sunt disperaţi să-i salveze pe prietenii lor anchetaţi sau chiar condamnaţi în urma dosarelor la care au lucrat procurorii DNA, iar acest lucru îi face să comită erori uriaşe. O astfel de eroare este să le permită tuturor celor condamnaţi pentru terorism în România să ceară redeschiderea dosarelor şi reluarea proceselor de la prima instanţă", a precizat Viziteu.

Potrivit deputatului, cel mai celebru caz este al omului de afaceri sirian Omar Haysam, condamnat în 2016 la 24 de ani de închisoare, inclusiv pentru acţiuni de terorism.

"În mod similar, persoane condamnate pentru trafic de droguri, trafic de fiinţe umane sau trafic de arme pot cere reluarea proceselor dacă în cazul lor DIICOT a colaborat cu SRI la desfăşurarea anchetei", a conchis Viziteu.