Dragnea: Cum e posibil aşa ceva? Juncker şi Timmermans, minţiţi de Delegaţia Comisiei Europene din România

În spatele avertismentului lansat de Comisia Europeană, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modificările din domeniul justiţiei promovate de coaliţia PSD-ALDE, stau de fapt "informaţii false", pretinde primul social-democrat al ţării, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi europarlamentari şi funcţionari, au furnizând informaţii false la Bruxelles în special în ceea ce priveşte legile justiţiei, a acuzat luni seara, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Am auzit şi discuţia asta, că unii vorbesc pe la Washington sau Bruxelles că de fapt sunt anti-NATO, antieuropean şi sunt filorus. Nu vorbesc despre Rusia, dar 2% din PIB este angajamentul meu din campania electorală, al meu şi al PSD. Şi am insistat, am întors bugetul când m-am întors cu Sorin Grindeanu din Washington, pentru că puseseră 1,5%. Şi am pus 2%. Tot ceea ce s-a discutat pentru industria de apărare şi creşterea industriei de apărare româneşti, dar şi parteneriate strategice atât cu SUA, cât şi cu celelalte ţări din Europa care vor continua anul ăsta, au fost stabilite, decise în coaliţie şi puse în aplicare de Guvern. Nu există niciun fel de măsură, de acţiune, de gest din partea mea sau a d-lui Tăriceanu împotriva unor valori europene sau împotriva relaţiilor cu NATO", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Întrebat în acest context cum îşi explică poziţia prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la legile justiţiei, liderul PSD a replicat: "Picătură cu picătură".

"Minciună dusă picătură cu picătură şi de aici, din ţară şi de la Bruxelles şi de către europarlamentari, dar şi de către funcţionari de acolo. Îi spun d-lui comisar, îi spune d-lui director general şi se creează aşa, o reţea. Cum e posibil ca Delegaţia Comisiei Europene din România să transmită informaţii false? Transmise la toţi comisarii europeni. Din declaraţiile recente ale noului premier - şi asta era cu o zi înainte de 24 ianuarie, doamna Dăncilă nu făcuse niciun fel de declaraţii - a evitat presa Viorica Dăncilă - rezultă că în timpul mandatului său Guvernul va solicita rapiditate în ceea ce priveşte atât adoptarea legilor justiţiei, care sunt adoptate, cât şi o versiune revizuită a Codului penal şi de procedură penală. Câte alte minciuni de genul ăsta s-or mai fi spus anul ăsta? Sigur că mie nu mi se pare absolut deloc corect şi cinstit faţă de România, asta e ideea. (...) Aici este vorba de România şi dincolo de PSD, de coaliţia PSD-ALDE, e o chestiune importantă şi pentru preşedintele României, care sper că va merge la Bruxelles să discute ori în plen ori în privat cu preşedintele Junker despre tipul ăsta şi modul în care se iau informaţii din România. Pentru că noi dorim ca informaţiile din România să fie cele reale", a precizat Dragnea.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans şi-au exprimat public, printr-o declaraţie comună, îngrijorarea privind independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia.

CE a avertizat cu privire la pericolul regresării României şi a transmis că va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenţei sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei.

Ulterior, după ce liderii coaliţiei PSD-ALDE s-au declarat îngrijoraţi cu privire la "modul incorect" în care a Comisia a fost informată "în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema justiţiei din România", CE a replicat, într-un răspuns către Digi24:

"Comisia a urmărit îndeaproape procesul parlamentar din România şi evoluţia discuţiilor asupra acestor legi în decurs de mai multe luni. Suntem foarte bine informaţi despre acest proces, despre mizele care sunt în joc şi despre potenţiale riscuri. Suntem în contact cu Guvernul, Parlamentul, sistemul judiciar şi societatea civilă din România, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne