Douăsprezece persoane, dintre care trei femei, biciuite pe un stadion plin de oameni în Afganistan

Luptători talibani în Afganistan.
Luptători talibani în Afganistan. (Captură Foto)

Talibanii au biciuit miercuri trei femei şi nouă bărbaţi în faţa a mii de spectatori pe un stadion din provincie, semnalând reluarea de către grupul extremist religios a unei forme brutale de pedeapsă, care a fost o constantă a guvernării lor în anii 1990.

Biroul guvernatorului provinciei Logar, situat la sud de capitala Kabul, a invitat "onorabili savanţi, mujahedini, bătrâni, lideri locali şi localnici" la stadionul din oraşul Pul Alam din Logar. Invitaţiile pentru evenimentul de la ora 9:00 au fost transmise prin intermediul reţelelor de socializare.

Cei pedepsiţi au primit între 21 şi 39 de lovituri de bici fiecare, aplicate după ce au fost condamnaţi de un tribunal local pentru furt şi adulter, a declarat un oficial din cadrul biroului guvernatorului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să furnizeze detalii presei.

Oficialul a declarat că numeroase persoane au asistat la biciuiri şi că a fost impusă o interdicţie de a face fotografii şi înregistrări video.

Reluarea practicii a subliniat intenţia talibanilor de a rămâne fideli în interpretarea lor strictă - şi sângeroasă - a legii islamice, sau Sharia.

"Legea Sharia este singura soluţie pentru problemele din Afganistan şi trebuie să fie pusă în aplicare", a declarat ulterior viceguvernatorul din Logar, Enayatullah Shuja, într-o declaraţie despre biciuiri.

Astfel de biciuiri publice, precum şi execuţiile publice şi lapidările pentru presupuse infracţiuni, au fost frecvente în prima perioadă a guvernării talibane, din 1996 până în 2001, când militanţii au fost alungaţi în urma unei invazii conduse de SUA.

După o insurgenţă de 20 de ani, talibanii au revenit la putere în august 2021, moment ce a coincis cu retragerea trupelor americane şi a altor trupe străine din ţară.

Imediat după cea de-a doua preluare a ţării, talibanii au promis că vor fi mai moderaţi şi că vor permite respectarea drepturilor femeilor şi ale minorităţilor. Au acţionat însă exact pe dos: au restrâns drepturile şi libertăţile, inclusiv prin interzicerea educaţiei fetelor dincolo de clasa a şasea.

Prima biciuire publică confirmată de la preluarea puterii de către talibani anul trecut a avut loc la 11 noiembrie, când 19 bărbaţi şi femei au primit câte 39 de lovituri de bici pentru presupuse furturi, adulter şi fugă de acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe