Dosarul „Trofeul calităţii” se amână pentru data de 16 mai

Epoch Times România
10.05.2012

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat, joi, pentru data de 16 mai, dosarul „Trofeul calităţii”, în care este judecat fostul premier Adrian Năstase.

Motivul amânării a fost lipsa unuia dintre cei cinci avocaţi ai apărării - Corneliu Liviu Popescu, acesta fiind amendat de instanţă cu 2.000 de lei.

Corneliu Liviu Popescu a transmis completului de cinci judecători, condus de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, că nu se poate prezenta în sala de judecată deoarece este plecat la un colocviu la Strasbourg.

Avocatul depusese, la termenul anterior, din 2 mai, zece cereri, printre care: recuzarea procurorului de şedinţă, la prescrierea faptelor de care este acuzat Adrian Năstase să nu fie scăzută perioada când dosarul s-a aflat la Curtea Constituţională, o excepţie de neconstituţionalitate prin care se contestă componenţa completului de judecată, nulitatea unei încheieri de şedinţă.

Cum el nu s-a prezentat joi la proces, ceilalţi avocaţi au solicitat amânarea dezbaterilor, declarând că ei nu pot susţine în sala de judecată cereri care nu le aparţin, iar Adrian Năstase i-a spus judecătoarei Livia Stanciu că l-a angajat special în urmă cu trei săptămâni pe avocatul Corneliu Liviu Popescu pentru asemenea cereri.

Iniţial, judecătorii nu au fost de acord cu amânarea procesului, însă, după discuţii de mai bine de două ore, completul a amânat dosarul pentru data de 16 mai.

Totuşi, instanţa l-a amendat pe avocatul Corneliu Liviu Popescu, judecătoarea Livia Stanciu cerându-le celorlalţi avocaţi să îşi exercite "cu bună-credinţă" meseria. În luna iunie intervine prescrierea faptelor de care este acuzat Adrian Năstase.

De la proces a lipsit şi Irina Jianu, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, pe motiv că este bolnavă. Ea a depus, prin intermediul avocatului său, mai multe cereri şi excepţii de neconstituţionalitate, care vor fi discutate tot la termenul din 16 mai.

"Nu urmărim în niciun fel tergiversarea procesului. Problemele ridicate de colegul nostru (n.r. - avocatul Corneliu Liviu Popescu) sunt esenţiale, iar unele dintre acestea pot duce la suspendarea judecării sau întreruperea procesului. Nu ne bazăm pe prescrierea faptelor şi vă anunţ că domnul Adrian Năstase va solicita continuarea procesului şi după luna iunie 2012", a declarat avocatul Ioan Cazacu.

Înainte de a intra în sala de judecată, Adrian Năstase a reafirmat că dosarul "Trofeul calităţii" este unul inventat "de bunul său prieten de la DNA", Daniel Morar, iar hotărârea prin care a fost condamnat "este una aberantă, specifică anilor '50".

DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare, iar fostul premier a declarat recurs.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor