Donald Trump promite să restaureze libertatea de exprimare în timpul unui miting de 4 iulie

Donald Trump
Donald Trump (Tasos Katopodis/Getty Images)
Melanie Sun
04.07.2021

Fostul preşedinte Donald Trump a avertizat, în cadrul celui de-al doilea miting al său intitulat „Salvaţi America”, ţinut sâmbătă seara în oraşul Sarasota, că americanii nu mai au libertatea de exprimare, referindu-se la un sistem puternic „de cenzură în mass-media şi online” care prezintă doar viziunea Partidului Democrat despre politică, susţinând inclusiv faptul că Trump atacă democraţia prin discutarea potenţialelor fraude electorale.

„Avem un sistem electoral cu adevărat bolnav, trebuie schimbat”, a declarat cel de-al 45-lea preşedinte în faţa a mii de susţinători adunaţi în Robarts Arena din Sarasota, Florida.

"Amintiţi-vă acest lucru, nu eu sunt cel care încearcă să submineze democraţia americană", a menţionat Donald Trump ca răspuns la acuzaţiile pe care i le aduc publicaţiile centrale şi Partidul Democrat. „Eu sunt cel care încearcă să salveze democraţia americană”.

Democraţii şi republicanii sunt în conflict de la alegerile haotice din 2020, pe care Trump susţine că nu le va admite, în aşteptarea rezultatelor unui audit complet pentru judeţul Maricopa din Arizona, care a fost condus independent de biroul secretarului de stat.

Se preconizează că vor urma audituri suplimentare în alte jurisdicţii.

„Nu îi putem lăsa să ne ia libertatea de exprimare şi să nu putem vorbi despre alegeri corupte. Altfel veţi avea ... este comunism. Asta fac ei în aceste ţări comuniste, nu aveţi voie să spuneţi niciun cuvânt”, a avertizat Trump.

„Democraţii au folosit COVID-ul pentru a trişa. Au schimbat ilegal regulile din statele cheie. Au furat voturile”, a continuat Trump. "Au abolit cerinţele de verificare a semnăturilor, au creat un sistem puternic pentru mass-media şi de a cenzura online adversarii şi au făcut tot posibilul pentru a facilita frauda, de parcă au acţionat într-o ţară din lumea a treia. Asta s-a întâmplat cu aceste alegeri".

Fostul preşedinte a menţionat, de asemenea, modul în care miliardarii de stânga ar fi finanţat, în alegerile din 2020, urne nesecurizate. El a dat ca exemplu Facebook, referindu-se la rapoartele potrivit cărora CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi soţia sa, Priscilla Chan, au finanţat parţial o organizaţie nonprofit care a distribuit 350 milioane USD către aproape 2.500 de oficiali electorali din 48 de state şi districtul Columbia, ceea ce ar fi putut ajuta creşterea numărului votanţilor pentru democraţi.

Trump, fidel misiunii declarate a biroului său de campanie „Salvaţi America”, a declarat că va continua să lucreze pentru a ajuta la asigurarea sprijinului pentru „republicani sau MAGA” în viitoarele alegeri din 2022, cu scopul de a prelua Camera Reprezentanţilor şi Senatul.

Dar pentru a face acest lucru, Trump, în vârstă de 75 de ani, a afirmat că sunt necesare acţiuni pentru a restabili încrederea şi transparenţa americanilor în sistemele electorale ale naţiunii.

„I-am luat prin surprindere în 2016. Apoi au muncit patru ani pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla acest lucru”, a spus Trump despre democraţi, acuzându-i de fraudă electorală.

El a pus din nou la îndoială numărul de voturi al preşedintelui Joe Biden, spunând că îi este greu să creadă că Biden a primit mai multe voturi de la americanii de culoare decât preşedintele Barack Obama. Trump a menţionat că, la fel ca multe alte lucruri, inclusiv teoria scurgerii din laborator a virusului Wuhan şi politicile sale de frontieră, el crede că afirmaţiile sale cu privire la o „alegere trucată” se vor dovedi corecte.

„Mă întreb despre ce se va vedea în continuare că am avut dreptate. Poate că vor fi alegeri... poate”, a adăugat el.

Trump a spus că republicanii din întreaga naţiune se unesc în jurul eforturilor de asigurare a viitoarelor alegeri, prin propunerea legislativă care să facă obligatorie identitatea alegătorului, verificarea semnăturii pe buletine, confirmarea cetăţeniei, controalele integrităţii lanţului de custodie şi listele electorale actualizate.

„Asta înainte de alegeri, nu după alegeri”, a adăugat Trump, pe fondul criticilor sale faţă de acţiunile democraţilor, adoptate înainte de alegerile din 2020 - care au fost motivate de extinderea accesului la vot - dar care au redus securitatea alegătorilor în numele necesităţii de a permite oamenilor să voteze de acasă în timpul pandemiei.

El a afirmat că republicanii „vor restabili din nou dreptul la libertatea de exprimare în America, ceea ce acum nu avem”.

Sute de susţinători ai lui Trump au participat la eveniment, o mulţime mare rămânând până la ora 20:00, pentru a asculta discursul lui Trump, în ciuda furtunii tropicale Elsa.

El a respins, de asemenea, eforturile legale lansate de procurorii din New York pentru a aduce acuzaţii împotriva companiei sale, Organizaţia Trump, şi a directorului financiar al acesteia, Allen Weisselberg, pentru „beneficii minime”.

„Se numeşte într-adevăr conduită necorespunzătoare a procurorului. Este un lucru teribil, teribil”, a spus Trump despre acţiunile legale, contrastând cu cazurile de crimă şi trafic de persoane, despre care a spus că nu au fost urmărite pe deplin de către procurori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor