Facebook a început să trimită avertismente utilizatorilor despre posibilitatea existenţei unor prieteni "extremişti"

(Captură Foto)

Utilizatorii Facebook au raportat recent că au primit mesaje de avertizare din partea gigantului reţelelor sociale în legătură cu „extremişti” sau „conţinut extremist” în ultimele zile.

„Vă îngrijorează faptul că cineva pe care îl cunoaşteţi devine extremist?”, întreba unul dintre mesaje. „Ţinem la prevenirea extremismului pe Facebook. Alţii aflaţi în situaţia dvs. au primit asistenţă confidenţială”, a mai susţinut mesajul, care oferă un buton intitulat „Obţineţi asistenţă”, ce duce la o altă pagină de Facebook despre extremism.

Editorul Kira Davis, de la publicaţia RedState, a menţionat că i s-a trimis un mesaj de către un prieten. Alţi utilizatori ai platformei au raportat că au primit un avertisment care arăta că era posibil să fi fost „expuşi recent la conţinut extremist dăunător”, fără a explica despre ce este vorba. Mesajul mai susţinea că „grupurile violente încearcă să vă manipuleze furia şi dezamăgirea”, oferind în mod similar o opţiune „Obţineţi sprijin”.

„Facebook mi-a trimis în mod aleatoriu această notificare despre extremism atunci când am făcut clic pe aplicaţie. Destul de ciudat ... Butonul 'Obţine asistenţă' te duce la un articol scurt care le cere oamenilor să nu fie plini de ură”, a scris un alt utilizator pe Twitter într-o postare din 1 iulie.

Un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat, joi, pentru CNN, că gigantul reţelelor de socializare rulează în prezent avertismentele ca test.

„Acest test face parte din activitatea noastră mai extinsă de evaluare a modalităţilor de a furniza resurse şi asistenţă persoanelor de pe Facebook care ar fi putut să se angajeze sau să fi fost expuse la conţinut extremist sau care cunosc pe cineva care este în pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Reporterii Epoch Times care au accesat Facebook nu au reuşit să reproducă mesajele de avertizare sau să acceseze pagina „Obţineţi asistenţă”.

Mesajele apar după ce congresmani democraţi au vizat şi presat în mod repetat directorii executivi ai firmelor Big Tech precum Facebook, Twitter, Google şi Microsoft, acuzându-i în esenţă că permit „extremism”, dezinformare şi agresiune cibernetică. În acelaşi timp, s-au confruntat cu critici din partea republicanilor care acuză Facebook-ul de cenzură a vocilor conservatoare.

Conservatorii - inclusiv fostul preşedinte Donald Trump, care a fost interzis de pe platforma de socializare timp de doi ani - au susţinut revocarea secţiunii 230 din Legea federală privind decenţa în comunicaţii, care serveşte drept scut faţă de răspunderea juridică pentru editorii online.

Dar aceste mesaje de avertizare vor declanşa cu siguranţă un feedback şi mai defavorabil împotriva Facebook şi a CEO-ului Mark Zuckerberg, pe fondul temerilor privitoare la suprimarea liberei exprimări. Pe Twitter, deoarece capturile de ecran ale mesajelor de avertizare erau distribuite în masă joi, mulţi utilizatori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la direcţia pe care o ia Facebook.

Epoch Times a contactat Facebook pentru comentarii despre mesaje.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură