Dodon, gata să testeze vaccinul rusesc pe sine şi să îl aducă în RM. Ion Sturza: Pe post de cobai la curtea ţarului

Vaccin, foto simbol
Vaccin, foto simbol (facebook.com / Ion Sturza)

„Pe post de cobai la curtea ţarului”, a scris pe pagina sa de Facebook, fostul prim-ministru moldovean Ion Sturza în contextul unor declaraţii făcute recent de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, privind vaccinul rus anti-Covid. Mai mult decât atât, şeful statului dă asigurări că imediat ce va fi „administrată în afara ţării (Federaţiei Ruse n.r.), eu sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa acest vaccin”.

Totodată, Sturza a ţinut să specifice că Dodon „repetă ostentativ: ʻmulţumim fraţilor ruşi pentru vaccinʼ. De zece ori! Mulţumim fraţilor ruşi...”, în timp ce, de fapt, vaccinul rusesc se află încă în faza de testare.

„Care „vaccin", stimate domn?! «Спутник V»?! Păi nici ruşii nu cred în el, refuzând în masă să îl administreze în viitor. Asociaţia medicilor ruşi consideră că e prematur ca să fie aprobat şi că testele pe 20(!) de voluntari sunt insuficiente. Ar trebui de parcurs faza a doua şi a treia, conform metodologiei aprobate de OMS, care presupune un eşantion de 30-40 de mii de oameni. Or fi ei, moldovenii, puşi la dispoziţie cu generozitate de „vaccionologul” Dodon?

Mai mult, chiar Ministerul Sănătăţii din Federaţia Rusă recunoaşte că nu sunt cunoscute până la capăt reacţiile adverse şi nu-l recomandă persoanelor în vârstă şi celor cu boli cronice. Dacă e aşa, atunci cui, dacă nu celor care se află în grupa de risc? Nu vreau să fiu rău, dar Dodon e dus cu pluta în... fundul pe care îl sărută savuros! E prea mult chiar şi pentru un agent de influenţă cu acte în regulă! Din câte cunosc, stârneşte reacţii de vomă şi la curtea pe care o slujeşte.

Trebuie să fie cineva lucid în Republica Moldova şi să zică: STOP! Nu vrem de dragul arginţilor spurcaţi pe care îi primeşte Dodon să fim cobaii nimănui. Trebuie să facem ceea ce fac toate ţările civilizate – urmăm recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi - atenţie! - vom recomanda pentru utilizare doar vaccinul APROBAT de Agenţia Europeană a Medicamentului. Această agenţie va aproba doar un vaccin sigur!

Accesul la acest vaccin va fi asigurat de fraţii noştri reali, nu imaginari. Lucru deja declarat! Autorităţile române au comandat 10 milioane de doze din cele rezervate de Uniunea Europeană. Este o cantitate arhisuficientă şi pentru Republica Moldova. Dacă nu vreţi să nimerim într-o belea şi mai mare decât suntem acum cu combaterea virusului, haideţi să-l oprim pe Dodon. Fac un apel în primul rând la responsabilitatea civică a medicilor, specialiştilor în domeniu, factorilor de decizie din domeniul sănătăţii, cei din administraţia publică – expuneţi-vă! Opuneţi-vă! Nu fiţi parte a unei mari nedreptăţi faţă de propriul popor!”, se arată în postarea fostului premier.

Specificăm că, aflându-se în Federaţia Rusă la odihnă, săptămâna trecută Dodon a anunţat că a discutat deja cu colegii de acolo şi imediat ce va fi posibilă administrarea acestui vaccin unor persoane din afara Federaţiei Ruse, „la sigur, voi veni încoace, sau voi găsi o posibilitate să testez această vaccină pe mine personal pentru a scoate riscurile şi suspiciunile din partea unor moldoveni”, precizând că este gata chiar să rişte cu propria sănătate doar ca acest vaccin „să ajungă mai repede în RM”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe