CCM va examina modul de numire a Procurorului General. Expert: Curtea devine un puternic actor politic

Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019
Judecătorii CCM din R. Moldova numiţi în luna iunie 2019 (constcourt.md)

Prietenii lui Plahotniuc văd un pericol în procurorul Alexandr Staionoglo. Altfel nu ar fi mers la Curtea Constituţională (CCM) să vadă dacă procedura de numire a acestuia a fost perfectă, susţine politologul Dionis Cenuşă menţionând că CCM se numără printre cei mai puternici actori politici din R.Moldova.

Expertul consideră că grupul lui Candu ştie bine acest lucru încă de pe timpul când a suspendat de câteva ori rolul preşedintelui Igor Dodon. CCM are o pondere semnificativă asupra mutării pieselor politice. Dar acest lucru nu înseamnă că instituţia este controlată politic. Deocamdată nu.

Curtea Constituţională va examina joi, o sesizare despre modul cum este numit Procurorul General. Sesizarea a fost depusă de Partidul Democrat anul trecut, pe când nu se afla în coaliţie de guvernare cu PSRM şi preşedintele Dodon. Mai mult, sesizarea viza numirea fostului Procuror General interimar, Dumitru Roibu.

„Noi nu contestăm decretul de numire a lui Stoianoglo – să fie clar”, a declarat Sergiu Sîrbu unul dintre autorii sesizării pentru Radio Europa Liberă precizând că vor fi examinate doar unele proceduri, care, dacă vor fi declarate neconstituţionale, pe viitor, la următorul concurs se vor aplica alte reguli.

Cel care susţine cu fermitate că decizia CCM ar putea avea consecinţe juridice pentru Stoianoglo este preşedintele Igor Dodon, care în ultimul timp critică dur Curtea Constituţională după ce aceasta a invalidat creditul rus şi măsurile economice anti-Covid ale guvernului Chicu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe