DNA începe urmărirea penală in rem în cazul unui proiect european care a avut ca beneficiar firma lui Barna

Dan Barna - gov.ro
Dan Barna - gov.ro (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală in rem cu privire la un proiect european care are ca beneficiar o firmă ce a aparţinut fostului vicepremier Dan Barna şi soţiei sale, relatează News.ro. În acest moment, instituţia colectează probe pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs o faptă ce ar intra sub incidenţă penală.

“Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat. Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs o faptă ce ar intra sub incidenţă penală”, se arată în comunicatul DNA.

Reamintim că Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a confirmat, în luna septembrie, că a trimis la DNA un nou dosar care îl vizează pe Dan Barna. Este vorba despre proiectul "Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural", proiect care i-a aparţinut copreşedintelui USR PLUS şi soţiei sale.

“În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului (...) au rezultat indicii privind posibila săvârşire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentaţie a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie (Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie)”, a anunţat DLAF.

În ceea ce priveşte demersul făcut de DLAF, Barna a precizat la acea vreme următoarele:

“Oricât se va strădui DLAF, o instituţie aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activităţii mele pentru a plasa ştiri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîţu tot nu va recâştiga sprijinul USR PLUS. Am cerut în mod repetat, încă de acum trei ani, ca orice dosar să fie procesat şi trimis la DNA astfel încât să fie lămurite toate chestiunile asupra cărora există semne de întrebare. Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns şi nimic de care să mă tem.

Le-am cerut şi eu să facă lucrul acesta pentru a încheia această poveste fără sfârşit. Au comunicat şi public acest lucru că 's-a trimis la DNA'. Astăzi aflu şi eu din presă că DLAF a păstrat, a pus deoparte, o bucată din verificarea iniţială, pentru zile negre şi nevoi urgente de comunicare negativă, ca să se mai poată genera încă o ştire de genul 's-a trimis la DNA ceva cu Barna'. Asta se întâmplă azi când avem în linie dreaptă o moţiune care va confirma că actualul premier nu mai are susţinere. Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era şi ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film în permanentă reluare la câteva luni pe care îl tot vedem împreună de trei ani. Între timp, în iunie anul acesta DNA a clasat dosarul redeschis în campania electorală din 2019, constatând că fapta nu există şi a răspuns în numeroase rânduri la întrebările presei că nu am nici un fel de calitate în niciunul dintre dosare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne