Dionis Cenuşă: Pentru mesajul insultător, premierul R. Moldova trebuie să-şi ceară scuze public faţă de romi, români şi presă

Ion Chicu, premierul R. Moldova
Ion Chicu, premierul R. Moldova (parlament.md)

Politologul Dionis Cenuşă consideră că prim-ministrul de la Chişinău, Ion Chicu, trebuie să şteargă mesajul insultător la adresa mass mediei şi să-şi ceară scuze public faţă de romi, români şi presă, iar Consiliul pentru Asigurarea Egalităţii ar trebui să se autosesizeze imediat.

În opinia expertului, dacă Chicu nu face aceste lucruri, atunci pagina lui trebuie raportată către cei de la Facebook pe motiv că răspândeşte discurs de ură şi discriminare. Între timp, este necesară o evaluare a acestui comportament al premierului de către Consiliul de nediscriminare.

„Am văzut multe reacţii dure vizavi de “felicitarea” premierului Chicu dedicată presei plină de critici şi ameninţări. Totuşi, nu doar presa a fost atacată.

Mi se pare foarte serios faptul că mesajul premierului nu este criticat pentru conţinutul său discriminatoriu, cu tentă anti-romă, atribuit unui post românesc concret - Pro TV”, scrie analistul pe pagina sa de socializare menţionând că atunci când Chicu a atribuit “manelele” activităţii postului TV din România, acesta a comis un dublu act de discurs de ură.

Prin utilizarea “manelelor” ca ceva peiorativ, Ion Chicu a discriminat reprezentanţii minorităţii rome din România, pentru care manelele reprezintă o formă de expresie artistică, a precizat politologul notând că în felul acesta prim-ministrul moldovean a discriminat toţi cetăţenii români, care decenii la rând sunt şi ei discriminaţi prin asocierea negativă cu anumiţi reprezentanţi ai minorităţii rome.

Potrivit lui Dionis Cenuşă, este inadmisibil ca premierul unei ţări să nu-şi dea seama când discriminează, gravitatea gestului devenind şi mai presantă atunci când zeci de medici români au sosit în Moldova pentru a lecui cetăţeni moldoveni.

Şeful Executivului Ion Chicu i-a felicitat pe jurnalişti cu ocazia Zilei libertăţii presei, exprimând apreciere pentru acei reprezentanţi ai mass media care "fac totul pentru a informa obiectiv cetăţenii". Totodată, acesta a lansat şi critici în special la adresa postului de televiziune Pro TV, menţionând că „artiştii noştri redutabili nu mai încap pe ecranele „protv-urilor” - manelele le-au luat locul (…) iar „presa independentă finanţată pe manele nu are nicio şansă. Pe manele departe nu veţi ajunge.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe