Dionis Cenuşă: Ilan Şor organizează proteste pentru a ajuta Partidul Democrat şi a ajunge deputat cu imunitate

Acţiunile lui Şor favorizează PD-ul, care are nevoie de cât mai multe surse de distracţie a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfăşurate de către PAS, Platforma DA şi PLDM, afirmă expertul.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

Omul de afaceri devenit politician Ilan Şor a organizat vineri, 20 iulie un protest în Chişinău împotriva opoziţiei pro-europene, în frunte cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, care îi critică „magazinele sociale”. Condamnat în primă instanţă pentru implicare în frauda bancară primarul de Orhei a declarat în cadrul manifestaţiei că opoziţia pro-europeană îl împiedică să ajute „oamenii simpli”, şi că Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt oameni care „numai au distrus”.

În context, politologul Dionis Cenuşă, expert la Centrul Independent ”Expert Grup” menţionează că declanşarea de către Ilan Şor a protestelor politice împotriva opoziţiei extra-parlamentare, care nu participă deloc la luarea deciziilor în stat, sunt lipsite de orice logică, dar nu şi de sens. Acesta înţelege foarte bine că protestele împotriva PAS şi Platforma DA sunt o soluţie pentru a acumula vizibilitate şi a identifica electorat nou.

Politologul notează că activismul politic a lui Şor demonstrează o dorinţă vădită a acestuia de a ajunge în parlament după viitoarele alegeri parlamentare. Prezenţa în Legislativ i-ar oferi pe lângă imunitate şi impunitate, la fel, şi noi oportunităţi de afaceri.Totodată acţiunile lui Şor favorizează Partidul Democrat, care are nevoie de cât mai multe surse de distracţie a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfăşurate de către opoziţia extra-parlamentară.

”Prin demersul său agresiv, Şor incită la ură împotriva Maiei Sandu, probabil încurajat de cazurile anterioare de denigrare împotriva acesteia, coordonate de Igor Dodon, în campania electorală pentru prezidenţialele din 2016. În mod practic, Partidul lui Şor a decis să o transforme pe Maia Sandu într-un inamic politic intern, uşor identificabil, în încercarea de a desfiinţa critica opoziţiei cu privire la implicarea lui Ilan Şor în furtul din sistemul bancar”, a adăugat expertul.

Analistul a ţinut să sublinieze că prin magazinele sale sociale (circa 80 la număr), finanţate din surse dubioase, Ilan Şor îşi construieşte nucleul electoral din categoria persoanelor de vârstă înaintată, puternic pauperizată şi defavorizată de politicile şi capacităţile statului. Captarea acestui electorat cu succes i-ar permite primarului de Orhei să împingă lejer Partidul Socialiştilor, care cu excepţia PCRM-ului slăbit nu are alţi competitori pe stânga eşichierului politic.

În opinia lui Dionis Cenuşă, cazul lui Şor caracterizează starea deplorabilă în care se afla sistemul de partide din R. Moldova şi calitatea joasă a elitei politice, cu care se face democraţia la Chişinău. ”Acest caz evidenţiază cât de mare este tentaţia oamenilor de afaceri de a se implica în actul politic şi de a se alătura familiei de oligarhi, care deja influenţează instituţiile statului.”

De menţionat că PAS şi PPDA susţin că magazinele sociale ale lui Şor sunt o formă de propagandă politică, finanţată chiar din „miliardul furat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe