Din "minunile" Justiţiei. Miliţian torţionar, scutit de puşcărie. Cine l-a ajutat?/ S-a pretins bolnav, dar era văzut la petreceri

(Captură Foto)
Loredana Diacu
14.08.2023

La scurt timp după achitarea celor doi foşti ofiţeri de Securitate acuzaţi de uciderea disidentului Gheorghe Ursu, torţionarul Tudor Stănică, miliţian-şef, condamnat în 2003 la 10 ani de puşcărie pentru complicitate la uciderea lui Ursu a reuşit pentru a 21-a oară să îşi amâne executarea pedepsei pe motive medicale.

Judecătorii Înaltei Curţi - instanţa care i-a găsit nevinovaţi pe cei doi securişti acuzaţi că l-au omorât în bătăi pe Ursu - au acordat lui Tudor Stănică a 21-a amânare a executării pedepsei de 10 ani de închisoare pronunţată în 2003 şi, printre rânduri, i-au garantat şi admiterea cererilor ulterioare.

Contactat de Epoch Times, Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, spune că actele în baza căruia Stanică a fost scutit de puşcărie i s-au părut false şi că fostul miliţian care se dădea "prea bolnav" ca să facă închisoare era destul de sănătos pentru a apărea însă la petreceri.

Potrivit lui Andrei Ursu, Stanică a fost ajutat să fie prea "bolnăvior" de medici ale căror nume sunt legate şi de alţi inculpaţi celebri, precum Omar Hayssam, Ovidiu Tender, generalul Victor Athanasie Stănculescu etc.

"În legătură cu Stanică, povestea e lungă - în anii 2005-2010 am făcut mai multe plângeri împotrivă medicilor şi medicilor legişti care i-au dat atunci primele adeverinţe medicale care mi s-au părut clar false (omul era atunci încă văzut la petreceri la vila de la Snagov sau la vila lui de lângă Zărneşti / Poiana Mărului). Ceream să i se facă o expertiză de alţi medici, într-o comisie mixtă a Ministerului Sănătăţii / Ministerul Justiţiei. Erau un medic legist. Mi se spusese că era posibil. Nu s-a făcut nimic. Iată ce scriam prin 2016:

Stanică a fost ajutat de medicul Laurenţia MINEA, a cărui parafa l-a eliberat şi pe Omar Hayssam, şi de Dr.Dan GEORGESCU, şeful Clinicii Medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă " Sfintul Ioan" , cunoscut pentru diagnosticele date şi altor persoane implicate în procese penale: fostul şef al Loteriei Nicolae Cristea, George Constantin Păunescu, Ovidiu Tender, generalul Victor Athanasie Stănculescu, generalul Mihai Chiţac şi fostul primar de sector Marin Luţu.

Medicul IML Valentin IFTENIE a transmis instanţei de câteva ori că Stanica Tudor este " în imposibilitatea executării pedepsei privative de libertate" . IFTENIE mai încercase să-l ajute pe Stănică: el este cel care a vrut să schimbe natura medico-legală a morţii lui Gheorghe Ursu, ca urmare a uneia din cererile de revizuire a cauzei depuse de Stanică Tudor, pretinzând că moartea lui Gheorghe Ursu nu a fost neapărat una violentă (!). Ipoteza şocantă formulată de Iftenie a fost respinsă de Comisia Superioară a IML şi de ICCJ, care au declarat-o nelegală şi neştiinţifică. Şi totuşi, Iftenie a continuat să semneze certificatele medico-legale în baza cărora Stanică e liber şi acum, la mai bine de treisprezece ani de la condamnare.

Până la urmă am făcut plângeri penale împotriva acestor doctori / medici legişti, şi împotriva procurorilor şi judecătorilor care i-au acoperit (magistraţii judecătoriei sectorului 4: procurorii Corneliu Iftim, Dănuţ Cristea, judecătoarea Vasile Francesca). Ne-au fost respinse în final toate, la ICCJ. Vasile Francesca a ajuns între timp judecătoare la ICCJ", a relatat Andrei Ursu pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor