Dictatorul nord-coreean Kim deschis la un nou summit cu Trump

Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi,  Vietnam, 27 februaie 2019
Preşedintele american Donald Trump (st) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înaintea unei întâlniri la hotelul Sofitel Legend Metropole din Hanoi, Vietnam, 27 februaie 2019 (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat Adunării Supreme a Poporului că este dispus să se întâlnească pentru cea de-a treia oară cu preşedintele american Donald Trump, a informat sâmbătă presa nord-coreeană de stat, potrivit Deutsche Welle.

„Vom aştepta cu răbdare până la sfârşitul anului ca SUA să ia o decizie curajoasă”, a precizat Kim, fiind citat de agenţia nord-coreeană de ştiri KCNA.

„Bineînţeles, vom acorda importanţă soluţionării problemelor prin dialog şi negocieri. Dar dialogul în stilul american, prin care [SUA] îşi impune unilateral cererile, nu ni se potriveşte şi nu suntem interesaţi de el”, a adăugat Kim, făcând referire la cea de-a doua întâlnire cu Trump în Vietnam din luna februarie.

Discuţiile din Vietnam s-au prăbuşit din cauză că liderul nord-coreean a cerut o relaxare excesivă a sancţiunilor în schimbul unor controale limitate asupra programelor nord-coreene de rachete şi arme nucleare, potrivit unor oficiali americani.

După summitul eşuat din februarie, Kim a afirmat că Phenianul va rezista presiunii sancţiunilor prin construirea unei economii autonome.

El a cerut nord-coreenilor să atingă obiectivul autonomiei pentru a da o lovitură „forţelor ostile” care consideră că „sancţiunile pot îngenunchea Coreea de Nord”.

Sancţiunile internaţionale impuse ca răspuns la programul nuclear al ţării vizează toate exporturile principale, precum cărbune, peşte şi textile, precum şi importurile de combustibil.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a jucat rolul de intermediar între Kim şi Trump, însă în timpul vizitei la Washington, desfăşurată joi, Moon nu a reuşit să obţină susţinere pentru un acord provizoriu, mai mic, între SUA şi Coreea de Nord, pentru a se face un oarecare progres în direcţia denuclearizării peninsulei coreene.

Trump i-a declarat lui Moon: „Vorbim despre un acord major. Acest acord major se referă la faptul să scăpăm de armele nucleare”.

Totuşi, Moon s-ar putea să urmărească un nou summit cu Kim pentru a încerca să obţină progrese în privinţa unui acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe