Deputată USR: Iohannis e un pericol. Rusia cere NATO să abandoneze România şi el convoacă CSAT-ul abia miercuri?

Cosette Chichirău
Cosette Chichirău (Epoch Times Romania)

Deputata USR Cosette Chichirău l-a criticat în termeni duri pe preşedintele Klaus Iohannis, care a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării abia pentru săptămâna viitoare, miercuri, pentru a discuta despre Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.

Chichirău subliniază că, în contextul în care Rusia a cerut vineri forţelor NATO să părăsească România şi Bulgaria, şeful statului ar fi trebuit să convoace CSAT-ul de urgenţă.

“Incredibil!!! Chiar n-a mai rămas niciun consilier la Cotroceni care să-i spună preşedintelui că este URGENT? Rusia tocmai a cerut ca NATO să abandoneze România. Azi este ultima discuţie diplomatică între Washington şi Moscova, în timp ce sute de mii de militari sunt la graniţa cu Ucraina. Şi Klaus Iohannis convoacă CSAT-ul pentru miercuri?!

Am spus că Iohannis este o dezamăgire. Am greşit. Este un pericol”, a scris deputata USR, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Context

Vineri, Ministerul rus de Externe a precizat, într-un comunicat de presă, că garanţiile de securitate pe care Rusia le cere de la Occident includ prevederi care cer forţelor NATO să părăsească România şi Bulgaria. Moscova a cerut garanţii obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO că blocul îşi va opri expansiunea şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând la o întrebare despre ce ar însemna asta pentru Bulgaria şi România, care au aderat la NATO după 1997, Ministerul Afacerilor Externe a replicat că Rusia doreşte ca toate trupele, armele şi alte echipamente militare străine să fie retrase din ţările menţionate.

„Unul dintre pilonii iniţiativelor noastre pe care l-aţi menţionat a fost formulat în mod deliberat foarte clar şi nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forţelor, echipamentelor şi armelor străine şi alte demersuri în vederea revenirii la configuraţia din 1997 pe teritoriile ţărilor care nu erau membre NATO la data respectivă. Printre acestea se numără Bulgaria şi România”, se arată în răspunsurile scrise ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferinţa de presă anuală a lui Serghei Lavrov, citat de Digi24.

Pe fondul acestor demersuri ale Rusiei şi pe cel al tensiunilor recente dintre Rusia şi Ucraina, preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru miercuri de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Anunţul a fost făcut într-un comunicat de presă publicat pe site-ul administraţiei prezidenţiale.

Sursa citată precizează că pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, precum şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.