Deputat USR: Salariile bugetarilor sunt cu 45% mai mari decât cele la privat. Iar numărul lor a crescut mult

Cristina Pruna
Cristina Pruna (Epoch Times România)

Deputatul USR Cristina Prună a afirmat, marţi, faptul că sistemul bugetar trebuie “decăpuşat şi eficientizat”, atrăgând atenţia că, în timp ce sectorul Sănătăţii suferă din cauza lipsei de personal medical atât de necesar în lupta anti-Covid, numărul bugetarilor a crescut în ultimul an cu aproximativ 5.000.

“Salariile bugetarilor sunt cu 45% mai mari decât cele din mediul privat. Asta ne spune Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Este o altfel de normalitate a României anormale! Astfel, dacă anul acesta salariul mediu brut la stat era de 6.836 lei, acesta ar urma să fie de 7.141 lei în 2021. În privat, ca de obicei, lucrurile stau mai rău. Dacă anul acesta salariul mediu brut este de 4.715, în 2021 el ar urma să crească la 5.078 lei.

Această evoluţie este însoţită nu de o scădere a numărului salariaţilor bugetari, ci de o creştere a lor. Datele ministerului Finanţelor arată că numărul salariaţilor bugetari a crescut în ultimul an cu aproximativ 5.000. Dacă am vorbi doar de creşteri de personal în sectorul medical, ar fi de înţeles, însă s-a înregistrat spre exemplu o creştere de 1.261 de persoane şi la Secretariatul General al Guvernului. Este nu doar imoral, ci şi profund greşit economic”, a precizat Prună.

De asemenea, deputatul USR consideră că sistemul bugetar trebuie “decăpuşat şi eficientizat”, acuzând că unele agenţii nu aduc “plus de valoare” ci sunt doar nişte “locuri călduţe” şi bine plătite pentru “camarile de partide”.

“În anul 2019, ponderea salariilor şi pensiilor în buget deja de peste 70%. În condiţiile creşterilor de pensii şi salarii din acest an, şi al diminuării veniturilor bugetare, probabil că acest nivel a crescut. Categoric vorbim de un sistem nesustenabil. Sistemul bugetar trebuie decăpuşat şi eficientizat. Există agenţii care nu aduc niciun fel de plus valoare pentru oameni, cu organigrame stufoase, unde se asigură locuri călduţe şi foarte bine plătite pentru camarile de partid. Acest lucru trebuie să se schimbe şi este unul dintre angajamentele noastre la guvernare”, a afirmat Cristina Prună.

Totodată, Prună propune auditarea tuturor agenţiilor finanţate de statul român sau autofinanţate, dar care beneficiază de monopoluri/privilegii de stat, în vederea desfiinţării sau reorganizării celor care nu fac decât să cheltuiască banii contribuabililor şi care nu-şi justifică existenţa.

“Desfiinţarea sau reorganizarea lor se va face pe baza auditului intern şi a unei evaluări de la beneficiarii direcţi şi de la cei afectaţi de activitatea autorităţii. De asemenea va exista obligativitatea raportării publice a indicatorilor de performanţă, a numărului de beneficiari şi impactul asupra acestora, şi a fiecărui leu cheltuit”, a conchis deputatul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne