Deputat PAS: R. Moldova nu poate să sprijine uciderea cetăţenilor din Ucraina pentru a obţine gaz mai ieftin

Mihail Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Mihail Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău, Mihai Popşoi susţine că Republica Moldova nu poate să susţină războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi să sprijine uciderea oamenilor, pentru a obţine gaz mai ieftin.

„Aud tot mai des opinia că autorităţile ţării trebuie să meargă la Moscova să obţină un preţ mai mic la gazele naturale. Trebuie să înţelegem cu toţii: nu putem să ne aliniem celor care comit aceste crime. Să ne mânjim cu sângele vecinilor noştri. Aceasta este condiţia obţinerii unui preţ mai mic pentru gazul rusesc astăzi”, scrie acesta pe pagina sa de socializare.

Deputatul PAS menţionează că R. Moldova nu poate face aşa ceva. Cetăţenii se vor mobiliza, se vor solidariza şi vor rezista. În sezonul rece, Guvernul va oferi sprijin cetăţenilor pentru care povara preţului va fi prea mare.

În opinia lui Mihai Popşoi, preţul ridicat plătit pentru gaz este şi preţul pe care îl plătesc cetăţenii pentru neadmiterea atragerii Republicii Moldova în acest război tragic. „Împreună vom trece de iarna care vine. Nu va fi uşor, dar vom rezista - şi vom rămâne oameni.”

În şedinţa din 4 august, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noile tarife la gazele naturale pentru consumatori. Astfel, preţul la gaze naturale pentru consumatorii casnici a crescut de la 17,24 lei (MD), fără TVA metrul cub de gaze naturale la 22,99 de lei (MD) cu TVA inclus. Respectiv, consumatorii vor plăti cu 4 lei şi 39 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

La începutul lunii iulie, SA „Moldovagaz” a solicitat o nouă majorare a tarifului la gazele naturale pentru consumatori, de 27 de lei (MD) fără TVA.