Decizia CCR în cazul Şoşoacă, un pas spre un regim iliberal? Ce spune expertul în securitate naţională Iulian Fota

Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.10.2024

Decizia Curţii Constituţionale prin care Diana Şoşoacă a fost scoasă din cursa pentru Palatul Cotroceni a dat multora sentimentul că "ieşim din zona democratică, liberală, europeană şi s-ar putea să fie făcuţi primii paşi spre alta", a tras un semnal de alarmă, la Digi24, expertul în securitate naţională Iulian Fota.

"Eu n-am niciun fel de apreciere pentru doamna Şoşoacă. E un pericol pentru România, nu din punct de vedere constituţional. (...) Suntem într-o situaţie extrem de complicată. Deci, una, că e prima dată de la Revoluţie când se întâmplă aşa ceva. Doi, nu e vorba de doamna Şoşoacă, pentru că, repet, n-am niciun fel de apreciere, face rău. A făcut rău României prin tot ceea ce a făcut, prin ceea ce face în continuare. Încalcă legea, într-adevăr, apropo de declaraţii antisemite. Dar asta oricum nu contează în România, pentru că e o listă lungă de oameni care au încălcat în anii ăştia legea apropo de declaraţii antisemite", a afirmat Iulian Fota.

Expertul a atras atenţia că niciodată Parchetul nu s-a luat de ei, deci aici e o altă discuţie complicată. Adică, într-un final, faptul că Diana Şoşoacă e unde e cred că are şi statul complicitatea lui. Dar asta este o altă poveste.

"Însă vreau totuşi să ştiu ce pot să spun în ţara asta. Ce pot să gândesc în ţara asta. Pentru că risc, eu, în momentul ăsta, nu mai am curajul aproape să spun nimic. Pentru că s-ar putea mâine cineva să zică: 'Fota, ai încălcat Constituţia'. Nu avem un ghid, nu ne spune nimeni nimic. Eu cred că, prin tot ceea ce fac, respect Constituţia. Dar chestia asta nu o judecăm noi. O judecă o instituţie care nu are niciun fel de supraveghetor. Nu dă socoteală nimănui. Şi care, cum să spun, că în momentul ăsta s-a împiedicat de doamna Şoşoacă e una. Dar ăsta să nu fie începutul unui drum în care, după aceea, urmăm noi, ăştia care poate că vrem NATO şi asta e declarat neconstituţional. Poate că o să criticăm Rusia şi asta nu place şi e declarată neconstituţional. Şi aşa mai departe", a continuat Iulian Fota.

În opinia expertului, suntem într-un moment extrem de delicat în funcţionarea democratică a acestei ţări.

"Şi ţinând cont de antecedentele unora, inclusiv ale unor partide politice, ţinând cont de trecutul comunist, ţinând cont de cum s-au lucrat nişte lucruri şi prin anii '50, de aici şi toată emoţia asta care s-a dezvoltat absolut, cum să spun, de necrezut şi dintr-o dată. Pentru că mulţi avem sentimentul că ieşim din zona democratică, liberală, dacă vreţi, europeană şi s-ar putea să fie făcuţi primii paşi spre alta. Deci, spun, s-ar putea. Este o ipoteză. Plecând de la nişte elemente circumstanţiale, inclusiv influenţele politice, care totdeauna au fost pe Curte şi le ştim foarte bine, nu am un sentiment de relaxare deloc. Absolut deloc", a punctat Iulian Fota.

Şoşoacă e o "problemă politică"

"Întotdeauna am spus lucrul ăsta: eu nu cred că există soluţii juridice la probleme politice. Doamna Şoşoacă este o problemă politică. Nu e numai ea. Este electoratul care o creditează, care i-a dat două locuri în Parlamentul European, care cumpără minciunile şi argumentele alea absolut aiuritoare. Deci, doamna Şoşoacă este o problemă politică.

Nu cred că există soluţii juridice la probleme politice. Şi soluţia politică pe care am fi avut-o, respectiv respingerea ei prin vot, în momentul ăsta nu prea o mai avem la îndemână.

Nu e prima candidatură care pune, ameninţă democraţia, care ameninţă viitorul european şi atlantic al României. S-a mai întâmplat cu Vadim Tudor în 2000, antisemit era şi Vadim Tudor. Totuşi, e prima dată când o Curte Constituţională ia această decizie."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor