De ce ameninţă parizienii că îşi vor face nevoile în fluviul Sena

Turnul Eiffel din Paris. (KENZO TRIBOUILLARD / AFP / Getty Images)
Redacţia
24.06.2024

Duminică ar fi trebuit să fie data la care primarul Parisului, Anne Hidalgo, ar fi înotat în Sena pentru a dovedi că apa este suficient de curată pentru sportivii olimpici, dar a amânat scufundarea până după alegerile franceze din iulie, relatează Sky News.

Dar parizienii au ameninţat că îşi vor face nevoile în Sena, în semn de protest înainte de Jocurile Olimpice. Oamenii furioşi din cauza cheltuielilor uriaşe de curăţare a râului s-au mobilizat sub hashtag-ul #JeChieDansLaSeineLe23Juin, care se traduce prin "Mă c_c în Sena pe 23 iunie".

Preşedintele Emmanuel Macron a promis, de asemenea, să înoate în Sena înainte de Jocuri, dar nu a spus când.

A fost creat un site web cu sloganul: "Ei ne-au scufundat în rahat, este rândul lor să se scufunde în rahatul nostru".

Programatorul anonim din spatele site-ului a declarat pentru agenţia de ştiri Actu Paris de ce sunt oamenii furioşi.

"Problema este că toate resursele care au fost investite nu au fost pentru a rezolva toate problemele sociale pe care le avem în acest moment. Avem sentimentul de a fi abandonaţi. Vedem unde a fost prioritatea lor", a spus el.

Citiți și Niveluri periculoase de Escherichia coli în Sena, la mai puţin de două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

Potrivit sursei citate, au fost cheltuiţi peste 1,4 miliarde de euro pentru a încerca să facă apa suficient de sigură pentru a înota în ea, evenimente de triatlon şi de înot în ape deschise fiind programate să aibă loc în fluviul din capitala franceză.

Un raport publicat vineri a arătat că apa era încă prea murdară pentru a înota în ea, la puţin peste cinci săptămâni de la primul eveniment de triatlon.

Probele de apă au arătat rate ridicate de două tipuri de bacterii fecale, inclusiv Escherichia coli, şi nu respectau standardele stabilite pentru Jocuri, a declarat prefectul regiunii Parisului, Marc Guillaume.

Oamenii sunt frustraţi de faptul că s-au investit atât de mulţi bani în operaţiunea de curăţare, în timp ce oraşul se confruntă cu alte probleme sociale importante care au fost neglijate.

Aspecte ale Jocurilor Olimpice s-au dovedit a fi controversate. Parizienii se confruntă cu o creştere a costurilor de transport în timpul Jocurilor; taberele de persoane fără adăpost au fost înlăturate, ceea ce a provocat acuzaţii că Franţa încearcă să "ascundă sărăcia"; iar studenţii au fost mutaţi pentru a face loc muncitorilor olimpici.

Întrebarea care rămâne este: vor organiza oamenii până la urmă protestul lor murdar?

Programatorul site-ului a spus că, deşi a început ca o glumă, oamenii ar putea merge până la capăt: "Nimic nu este exclus".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor