Niveluri periculoase de Escherichia coli în Sena, la mai puţin de două luni înainte de Jocurile Olimpice de la Paris

Râul Sena din Paris, Franţa (MARTIN BUREAU / AFP / Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Au rămas mai puţin de două luni până la Jocurile Olimpice de la Paris şi autorităţile franceze se confruntă cu o nouă problemă în organizarea evenimentului sportiv: apa din râul Sena prezintă niveluri periculos de ridicate de Escherichia coli (E. coli).

Potrivit AP News, după ploile abundente şi persistente din Paris, rezultatelor testelor publicate vineri indică niveluri de contaminare cu bacterii precum E. coli şi enterococi peste limitele considerate sigure pentru sportivi.

Raportul a fost publicat de grupul de monitorizare 'Eau de Paris', la doar o zi după ce un director executiv al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) a declarat că nu există "niciun motiv de îndoială" că întrecerile se vor desfăşura aşa cum au fost programate într-o zonă istorică din centrul oraşului de pe Sena, în apropiere de Turnul Eiffel.

Primul eveniment olimpic în Sena curăţată este triatlonul masculin, care include o probă de înot de 1,5 kilometri, în dimineaţa zilei de 30 iulie. Triatlonul feminin va avea loc a doua zi, iar proba de ştafetă mixtă va avea loc pe 5 august.

Cursele de înot maraton de peste 10 kilometri pentru femei şi bărbaţi sunt programate pe 8 şi, respectiv, 9 august, în ape care au fost poluate istoric înainte de investiţia de 1,5 miliarde de dolari înainte de Jocurile Olimpice.

"Suntem încrezători că vom înota în Sena în această vară", a declarat joi Christophe Dubi, oficial al CIO, în cadrul unei şedinţe online, după ce a fost prezentată o actualizare din partea oficialilor capitalei Paris şi a organizatorilor olimpici.

În ciuda încrederii exprimate public de CIO, decizia finală privind aprobarea evenimentelor sigure pentru sportivi ar trebui să revină organismelor de conducere ale sporturilor individuale, World Aquatics şi World Triathlon.

Calitatea apei Senei pentru Jocurile Olimpice a fost pusă sub semnul întrebării de când unele evenimente de testare programate în luna august a anului trecut au fost anulate, tot în urma unor ploi abundente neobişnuite pentru acest sezon.

Conform standardelor europene, limita de siguranţă pentru E. coli este de 900 de unităţi formatoare de colonii la 100 de mililitri. Federaţia Mondială de Triatlon foloseşte aceleaşi criterii pentru a determina calitatea adecvată a apei pentru competiţii.

În primele opt zile din iunie, rezultatele testelor au arătat că nivelurile de E. coli au depăşit frecvent aceste praguri. Nivelurile de enterococi au fost mai bune, rămânând de cele mai multe ori în limitele de siguranţă. Testele au indicat o îmbunătăţire, de la niveluri ridicate de contaminare pe 1 iunie la niveluri mai acceptabile până pe 9 iunie, în principal datorită îmbunătăţirii vremii.

Apa de ploaie se infiltrează în sistemul de canalizare şi, pentru a preveni inundarea străzilor, excesul de apă, care transportă bacterii fecale, este deviat în Sena. Pentru a remedia această problemă, în luna mai a fost inaugurat un rezervor masiv capabil să stocheze 50.000 de metri cubi de apă în timpul ploilor abundente.

Calitatea apei râurilor din marile oraşe poate fi afectată de multe lucruri, de la evacuarea apelor de scurgere la deversarea de substanţe chimice, uneori în mod ilegal, şi traficul de ambarcaţiuni.

La începutul acestei săptămâni, primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi-a reînnoit promisiunea de a face o baie în râu înainte de începerea competiţiei. Marţi, ea a confirmat că înotul a fost amânat până după alegerile anticipate din Franţa, care se încheie la 7 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor