Datoriile "ascunse" de 10.000 de miliarde USD ale Chinei ar putea fi "bomba cu ceas" despre care a vorbit Joe Biden

China este în pragul unui teribil colaps economic
China este în pragul unui teribil colaps economic (Youtube - captură ecran)

China s-a confruntat cu numeroase probleme economice în acest an, de la deflaţie şi şomaj record în rândul tinerilor, la o criză imobiliară, potrivit Insider.

Dar acum apare o ameninţare şi mai îngrijorătoare, respectiv colosala datorie ascunsă a administraţiilor locale din China. Potrivit unor estimări, datoriile organismelor de finanţare locală din China se apropie de 10 trilioane de dolari.

Cea de-a doua mare economie a lumii se confruntă cu o serie de probleme economice - de la deflaţie la un şomaj record în rândul tinerilor şi o criză imobiliară tot mai profundă - iar mult aşteptata revenire post-pandemică nu s-a materializat.

Problemele economice din ce în ce mai mari ale Chinei l-au determinat pe preşedintele american Joe Biden să numească economia asiatică o "bombă cu ceas".

Iar acum, o ameninţare economică mai puţin cunoscută, dar nu mai puţin ameninţătoare, se face simţită: problema colosală a datoriilor ascunse ale Chinei.

Aceasta se referă la un munte de datorii acumulate de guvernele locale ale ţării, în principal pentru a finanţa proiecte regionale de infrastructură, cum ar fi construcţia de drumuri şi poduri. O analiză realizată de publicaţia chineză Caixin Global a estimat obligaţiile restante ale aşa-numitelor mijloace de finanţare a administraţiilor locale, sau LGFV, la aproape 10 trilioane de dolari.

Guvernul chinez consideră aceste datorii ca fiind o formă de împrumut extrabursier şi, ca atare, piaţa este opacă.

Ce sunt LGFV-urile din China?

Aceste organisme de finanţare au fost înfiinţate de China pentru a facilita finanţarea proiectelor de infrastructură regională. Create iniţial pentru a sprijini proiecte de infrastructură precum autostrăzi, aeroporturi şi instalaţii energetice, LGFV-urile au fost concepute pentru a oferi finanţare în afara constrângerilor guvernamentale oficiale.

Noţiunea de "datorie ascunsă" a fost definită de Consiliul de Stat al Chinei în 2018 ca fiind orice împrumut care nu face parte din cheltuielile guvernamentale bugetare - în esenţă, finanţare extrabugetară.

Sectorul LGFV a crescut exponenţial de la criza financiară globală din 2008, când guvernul chinez a depus eforturi pentru a se asigura că segmentele de infrastructură şi de servicii publice ale naţiunii se extind suficient de rapid pentru a susţine creşterea economică remarcabilă, potrivit Bloomberg.

Cifrele furnizate de Bloomberg şi de Fondul Monetar Internaţional estimează valoarea totală a datoriei LGFV la peste 9.000 de miliarde de dolari - nu departe de evaluarea Caixin. Numai obligaţiunile guvernelor locale se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de dolari, iar orice incapacitate de plată ar zgudui sistemul financiar de 60.000 de miliarde de dolari al naţiunii asiatice, potrivit Bloomberg.

În 2023, datoria ascunsă a LGFV a urcat pentru prima dată peste 50% din PIB-ul Chinei, arată datele FMI.

De ce contează acest lucru?

Timp de luni de zile, administraţiile locale din China s-au străduit să facă profitabile fondurile lor de finanţare, ceea ce a sporit presiunea asupra guvernului naţional pentru a sprijini sectorul aflat în dificultate prin intervenţii costisitoare.

Pe măsură ce riscurile legate de acest sector cresc, băncile nu sunt dispuse să acorde mai multe împrumuturi, investitorii întorc spatele obligaţiunilor, iar proiectele viabile sunt mai greu de găsit, potrivit mai multor angajaţi anonimi.

Ca urmare, guvernele locale se luptă să genereze venituri suficiente sau să obţină fonduri pentru a acoperi costurile serviciului datoriei.

"Cea mai importantă variabilă care va avea impact asupra creşterii economice a Chinei în următorii doi ani va fi succesul sau eşecul restructurării datoriilor guvernelor locale", a declarat Logan Wright, şeful departamentului de cercetare a pieţelor din China al Rhodium Group.

Însă, până acum, Beijingul s-a abţinut să intervină în acest sector, în încercarea de a încuraja autonomia.

Ecouri ale crizei imobiliare

Deşi niciunul dintre LGFV-uri nu a intrat efectiv în incapacitate de plată a datoriilor până acum, stresul tot mai mare din acest sector este un ecou al crizei din industria imobiliară din China, care a început în 2021 şi care s-a răsfrânt de atunci asupra pieţelor globale.

"O prăbuşire a investiţiilor autorităţilor locale ar fi comparabilă cu impactul economic al crizei de pe piaţa imobiliară", a declarat Wright.

Sectorul imobiliar enorm din China reprezintă aproximativ 30% din producţia totală a ţării. Printre obstacolele cu care se confruntă acest sector se numără datoriile mari şi cererea slabă de noi proprietăţi. Acesta a fost un factor care a contribuit la încetinirea creşterii PIB-ului naţional în al doilea trimestru, care a fost de 6,3%, sub previziunile de până la 7,1%.

Într-adevăr, orice turbulenţă generată de datoria ascunsă uriaşă a Chinei ar trimite unde de şoc în întreaga economie globală.