Danemarca, de la caricaturile lui Mahomed, către o reconciliere cu musulmanii

Lars Hedegaard, ziarist în vârstă de 70 de ani, celebru pentru atacurile sale verbale împotriva musulmanilor şi a islamului.
Lars Hedegaard, ziarist în vârstă de 70 de ani, celebru pentru atacurile sale verbale împotriva musulmanilor şi a islamului. (HENNING BAGGER / AFP / Getty Images)

Lars Hedegaard, ziarist în vârstă de 70 de ani, celebru pentru atacurile sale verbale împotriva musulmanilor şi a islamului, a scăpat ca prin minune după ce un individ îmbrăcat în poştaş l-a împuşcat în pragul casei sale, la începutul lunii februarie. Glonţul i-a atins doar capul, iar după o luptă scurtă agresorul a fugit. Este vorba de un nou atentat petrecut în ţara nordică, după amplele proteste din lumea musulmană, provocate de publicarea acum şase ani a caricaturilor profetului Mahomed. Unii dintre musulmanii implicaţi direct în acea criză au reacţionat surprinzător, notează marţi ziarul El Pais.

'Atacul este cu atât mai grav, cu cât a intenţionat să-l împiedice pe Lars Hedegaard să recurgă la dreptul său de a se exprima liber', a declarat premierul danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt. Agresorul nu a fost reţinut. Are în jur de 25 de ani, este imigrant sau fiu de imigranţi - potrivit victimei - şi nu i se cunosc motivaţiile. Fapta lui a redeschis vechea dezbatere în care musulmanii danezi au fost elementele cheie în propagarea furiei coreligionarilor lor, după publicarea caricaturilor profetului, şi care acum şi-au exprimat regretul, apărând libertatea de expresie. A fost pusă în discuţie şi figura lui Hedegaard, un demagog care a fost condamnat să plătească o amendă şi apoi achitat, pentru a fi spus că musulmanii 'îşi violează proprii copii'. 'Fetele din familiile musulmane sunt violate de unchi, de veri şi de taţii lor', declarase el.

Consiliul Musulman din Danemarca, care gestionează cea mai mare moschee din ţară şi care a trimis o delegaţie în Egipt şi Liban pentru a atrage atenţia asupra publicării acestor caricaturi, în septembrie 2005, de ziarul Jyllands-Posten, şi-a făcut mea culpa după acest atentat. 'Dacă am fi anticipat ramificaţiile umane şi materiale ale acestui voiaj, nu l-am fi făcut niciodată. Am fost un factor şi cerem iertare pentru daunele provocate, tocmai pentru că ne preocupă societatea daneză', a declarat la postul public de radio DR, Imram Shah, reprezentant al Consiliului. După acel voiaj propagandistic, lumea musulmană lua notă de caricaturile împotriva lui Mahomed şi întreaga regiune se inflama, cu proteste care au provocat morţi, iar Danemarca devenea victimă a boicoturilor şi a atacurilor.

Ahmed Akkari, care a luat parte la acel voiaj propagandistic, a regretat că 'a facilitat calea imamilor, asociaţiilor şi grupurilor, care (...) de dragul propagandei, a generat o gravă ameninţare pentru drepturile civile'. Consiliul Musulman din Danemarca insistă că încă din 2006 şi-a făcut publice scuzele 'pentru costul uman şi consecinţele nedorite provocate de acest voiaj' propagandistic. Marile asociaţii islamice daneze au condamnat imediat tentativa de asasinat a lui Hedegaard. 'În loc să ne concentrăm asupra a ceea ce este important, devenim agresivi şi emotivi. Nu împărtăşim opiniile lui Hedegaard, dar apărăm dreptul lui de a se exprima liber', a declarat ziarului The New York Times, Qaiser Najeeb, un danez de 38 de ani, fiu de afgani şi participant la manifestaţia împotriva atentatului şi în apărarea libertăţii de expresie, organizată de filiala locală a unui grup pakistanez care - potrivi ziarului american - susţine linia dură împotriva blasfemiei.

Hedegaard, care după atentat a fost transferat la o casă protejată de poliţie, s-a aflat şi el în centrul dezbaterii. Fost director al cotidianului de stânga Information, el întruchipează un fel de 'naţionalism antimusulman' care în Danemarca este împărtăşit de extrema stângă şi de dreapta, potrivit lui Heiko Henkel, de la Universitatea din Copenhaga. În opinia sa, o mare parte a societăţii daneze cu greu îi poate vedea pe musulmani ca parte a acestei societăţi. Îl consideră totodată pe Hedergaard ca pe un personaj agresiv şi conflictual, dar care are dreptul să-şi exprime liber opiniile.

Nu toţi cred însă în sinceritatea reprezentanţilor musulmanilor danezi. Naser Khader, parlamentar al Partidului Conservator danez, până în septembrie 2011, este destul de critic. 'Şi-au dat seama că răspunsul lor la criza caricaturilor a fost ineficient şi nu a obţinut rezultatele scontate. Azi se folosesc de un reprezentant pentru a vorbi în numele lor, dar rareori auzim vocea imamilor. Mi-ar plăcea să-i cred, dar discursul lor este dublu', susţine fostul deputat, care a crescut în Siria şi a emigrat în Danemarca şi este unul din puţinii politicieni danezi de origine străină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe