Dan Petrescu va prelua, probabil, Dinamo Moscova

(Jorge Guerrero / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
14.08.2012

Dan Petrescu are şanse mari să ajungă la una dintre cele mai bogate echipe din Rusia, Dinamo Moscova. Clubul din capitala Rusiei se află într-o situaţie ingrată. Cu 0 puncte şi un golaveraj neverosimil pentru pretenţiile ei (09, după patru etape), Dinamo caută soluţii pentru ieşirea din criză, iar presa de la Est dă ca sigură venirea lui Dan Petrescu, tehnician care are de rezolvat o serie de probleme, încă din start. Moscoviţii nu au antrenor în acest moment şi urmează să întâlnească VfB Stuttgart în play-off-ul Europa League.

Dan Petrescu s-a despărţit marţi de Kuban Krasnodar, demisia sa lăsându-l fără replică, cel puţin aparent, pe preşedintele clubului. Site-ul oficial al grupării anunţă că antrenorul român a ales să plece de la echipa pe care a promovat-o în prima ligă şi în primul sezon a dus-o chiar în play-off-ul competiţiei. "Acum am nevoie de o schimbare, de o nouă provocare, aşa că le-am cerut celor din conducere să mă înţeleagă şi le sunt recunoscător pentru asta. Sunt sigur că asta va însemna şi o nouă provocare pentru echipă", a spus Dan Petrescu pentru site-ul oficial al clubului.

Dan Petrescu a adresat o scrisoare deschisă şi fanilor lui Kuban, care arată astfel: „Dragi fani! Mă întorc către voi şi vă cer toată înţelegerea. Nu îmi este uşor să vă comunic ce am de spus, dar, după o perioadă mai lungă de gândire, m-am hotărât că trebuie să o fac. Am ajuns la acest club într-un moment în care era preocupat foarte serios de propria dezvoltare. Am discutat cu preşedintele echipei şi cu principalul investitor, care mi-au prezentat planurile lor. Entuziasmul şi credinţa lor într-un vis m-au umplut de energie şi m-au făcut să ajung într-o ţară străină, într-un mediu total necunoscut, să duc o echipă din liga secundă către cupele europene.

Astăzi, gândindu-mă, vă pot spune fără probleme: ne-am apropiat extrem de mult de ţelul impus. Cu toţii: antrenorii şi echipa, conducerea şi managementul, suporterii şi galeria. A fost un scop înalt, care ne-a secat de energie.

Sunt foarte mândru de tot ce am reuşit la Kuban. Mi-am redat cunoştiinţele şi experienţa către echipă, aducând-o pe noi culmi. Cred că în cei aproape trei ani petrecuţi la Kuban am făcut tot ce mi-a stat în putere. Acum, am nevoie de o nouă provocare, o schimbare. I-am rugat acest lucru pe conducători, le mulţumesc mult pentru înţelegere. Sunt sigur că va fi o nouă provocare şi pentru echipă.

Imediat după victoria din derbi, Dan a venit cu o solicitare, să-l lăsăm să plece, spunând: «Am făcut pentru Kuban tot ce am putut. Acum am nevoie de o schimbare». Sincer, în acel moment era ultimul lucru la care mă aşteptam.

Pentru că mereu trebuie să fii puternic şi să iei decizii foarte grele. Eu plec, dar nu îmi iau adio de la fanii lui Kuban, care îmi sunt ca o familie şi mi-au ajuns la inimă. Eu cred în visul nostru comun - să vedem Kubanul drept o reprezentantă vrednică a fotbalului din Rusia în Europa. Sunt sigur că o va face. Pentru că este un club cu suflet şi, prin urmare, un club mare”, este scrisoarea lui Dan Petrescu de pe site-ul oficial al lui Kuban.

La rândul său, principalul finanţator al grupării Kuban Krasnodar, Oleg Mkrtcian, a declarat că Dan Petrescu este cel mai bun antrenor din istoria clubului. "Retrogradarea din prima ligă în 2008 şi declinul ce a urmat în 2009 ne-au lovit puternic pe toţi. Dar încrederea într-un viitor mai bun al clubului ne-a obligat să-l găsim şi să-l convingem să vină pe, probabil, cel mai bun antrenor din istoria clubului - Dan Petrescu. Munca lui nu poate fi exprimată în cuvinte. Imediat după victoria din derbi (n.r. - derbiul oraşului Krasnodar, Kuban – FC 2-1), Dan a venit cu o solicitare, să-l lăsăm să plece, spunând: «Am făcut pentru Kuban tot ce am putut. Acum am nevoie de o schimbare». Sincer, în acel moment era ultimul lucru la care mă aşteptam. Dar când antrenorul cere să demisioneze în urma succesului, trebuie să înţelegem că decizia lui nu este luată pe baza unei emoţii de moment. Nu contează cât de rău ne pare, nu trebuie să-l condamnăm, trebuie să acceptăm dorinţa lui cu maximă înţelegere şi respect. Pentru că a făcut multe pentru noi, pentru tot ce înseamnă Kuban. Astfel că am decis să nu intervenim. Sincer, vreau să-i mulţumesc lui Dan Petrescu. El este intrat definitiv în istoria clubului, ca un mare om, un mare antrenor, o legendă", a declarat Mkrtcian pentru site-ul lui Kuban.

La 29 decembrie 2009, Dan Petrescu a semnat un contract pe cinci ani cu Kuban Krasnodar, care evolua atunci în liga a II-a. El a reuşit promovarea echipei după primul sezon, iar anul trecut a fost foarte aproape de a termina cu formaţia Kuban pe un loc care să-i asigure participarea în Liga Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor